Bybor protesterar mot sen tidningsutbärning

GÄLLIVARE. Missnöjet med den sena postgången/tidningsutdelningen är stort i byarna norr om odlingsgränsen. Byborna kräver att dagstidningen kommer på morgonen och inte samtidigt som kvällstidningen.

"Vi kräver att morgontidningen kommer på morgonen och inte samtidigt som kvällstidningarna" säger Yngve Gustavsson, Skaulo.                          FOTO: Marie Ridderström

"Vi kräver att morgontidningen kommer på morgonen och inte samtidigt som kvällstidningarna" säger Yngve Gustavsson, Skaulo. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2008-05-24 06:00
-Vi har beslutat att börja tillverka postlådor i byarna i Skaulo och Puoltikasvaara, på 20 platser, där det går att hämta posten, säger Yngve Gustafsson.
Länge har byborna irriterat sig över den sena postgången och tidningsutdelningen. Tidningen kommer samtidigt som kvällstidningarna och det är alldeles för sent tycker de.
Slipper springa
-De flesta byar i Gällivare får tidningen vid sextiden på morgonen, men byarna ovanför odlingsgränsen särbehandlas. Här måste man konstatera att byarna Skaulo och Puoltikasvaara är stora byar, 220 hushåll och att det fem kilometer från den första till den sista gården och att det bor folk i varje gård. Vi behöver ett lantbrevställe i dessa trakter så man slipper detta spring på posten varje dag, säger han.
Yngve Gustafsson ser tidningsbilen köra förbi huset tidigt varje morgon. För att locka tidningen till sitt hus byggde han en brevlådesamling, vackert skyltat med bynamnet Alapää. Detta fungerade en tid, chauffören förbarmade sig över honom och slängde in en morgontidning i hans låda. Nu uppmanar han alla i byn att bygga postlådor i protest.
-Det finns fyra-fem som har byggt sina egna lådor men ännu har de ingen användning för lådorna. De väntar på att någon tänder gnistan. Vi vill ha post i egen låda, säger Yngve Gustafsson.
"Sämre än i andra byar"
Folket i byarna Sorvanen, Sjungberget, Myrheden, Muorjevaara, Solgläntan, Avvakko, Lehto, Moskojärvi, Skaulo, Alapää, Puoltikasvaara, Neitisuando, Killinge, Kaitum, Björkudden med flera byar, känner sig orättvist behandlade jämfört med byar i södra kommundelen.
-Folk vill ju inte läsa morgontidningen samtidigt som kvällstidningen. Klockan 13 får jag morgontidningen. Hur kan det komma sig att folket i Hakkas och Sammakko får tidningen halvsju? Vi betalar ju samma avgift. Vi är svenskar som alla andra. Många slutar med tidningen när det är på det här viset, säger Yngve Gustafsson.
"Kostar för mycket"
Roland Bergstedt, arbetsledare vid Tidningstjänst i Luleå, säger att det är en kostnadsfråga.
-Skulle vi ha morgondistribution måndag-fredag till Skaulo skulle det kosta mer än vi har råd med. Det är Norrbottensmedia som är beställare. Vi kan bara räkna fram en peng på vad det kostar och sen tar Norrbottensmedia beslut om tidningarna ska gå med posten eller med Tidningstjänst AB. Vi är entreprenörer och verkställer bara beställningarna, säger han.
- Så här ligger det till, säger tidningschef Lennart Håkansson och fortsätter:
-Trots att en fjärdedel av tidningens kostnader går till distributionen så har vi inte möjlighet att dela ut tidningen samtidigt överallt. Vi måste bestämma distributionslinjer. En del orter hamnar sist i linjen och en del orter hinner vi inte nå på morgonen. Hur distributionen blir beror på hur stora byarna är men också på hur de ligger geografiskt i förhållande till den fortsatta linjedragningen.
Enligt Lennart Håkansson hinner tidningsbilen inte göra stopp och sidospår.
- På en del ställen måste vi ha postdistribution på eftermiddagarna och vi har inte möjlighet att dela ut tidningen på lördagarna till cirka 1 200 abonnenter i glesbygden. Överallt där man drabbas av denna sämre service är man missnöjda, säger Lennart Håkansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om