Busshållplatsen flyttas - föräldrar protesterar

Till skolstarten har en busshållplats flyttats till Mellanvägen, vilket skapar reaktioner hos föräldrar som vill ha kvar busshållplatsen vid den lugnare Bussgatan.- Jag anser att Mellanvägen ska få en 30-gräns om barnen ska passera den, säger Börje Johansson, ordförande i nämnden.

Den gamla busshållplatsen på Bussgatan som många föräldrar vill behålla. FOTO: Marie Ridderström

Den gamla busshållplatsen på Bussgatan som många föräldrar vill behålla. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-08-23 06:00
Busshållplatsen vid Bussgatan flyttas nu till Mellanvägen. Hållplatsen vid Bussgatan finns intill Tallbackaskolan och är en lugnare gata med mindre trafik, där är hastighetsbegränsningen 50.
Vid Mellanvägen är trafiken intensivare. Det är en huvudled och en 70-väg.
Missnöje
Föräldrar till skolbarn har vänt sig till lokalpolitikern Bror Wennström SKP (Sveriges kommunistiska parti) för att få hjälp.
- Det är missnöjda och tycker att det blir betydligt större fara för barnen med mer trafik. Det är bekymrade över att barnen måste passera Mellanvägen och vänta på bussen där. Det är märkligt att barn- utbildning- och kulturnämnden utan vidare genomför sådana här förändringar. Föräldrarna vill vara anonyma och har vänt sig till mig, säger Bror Wennström.
- Skriver jag en interpellation så behandlas den vid nästa fullmäktige i oktober. Tyvärr har man ställt in fullmäktige i fyra månader och det är den politiska eliten i V och S som bestämmer. Vi övriga politiker får vänta till oktober innan vi kan påverka politiken, säger en missnöjd Bror Wennström.
Sedan Gunillaskolan stängdes färdas många skolbarn med buss till Tallbackaskolan. Nämndens socialdemokratiska ordförande säger att man ska se över hastighetsbegränsningarna.
Farthinder
- Man har satt farthinder för att sänka hastigheten men jag anser att Mellanvägen ska få en 30-gräns om barnen ska passera den. Det är min bestämda uppfattning och det kommer jag att verka för, säger Börje Johansson.
Han berättar att de nya vägdragningarna i Malmberget ledde till en totalöversyn av busshållplatserna och man tog bort Bussgatan därför att det inte längre är en bussgata, utan även tillåten för övrig trafik.
- Barnen ska ha en säker skolväg. Jag anser att det ska vara 30-begränsning i närheten till alla skolor, säger Börje Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om