Bryggeribacken - 104 nya bostäder på Andra sidan

Det nya bostadsområdet Bryggeribacken har fått klartecken från kommunstyrelsen. Planerna är 104 nya bostäder i ett av Gällivares mest attraktiva områden, Andra sidan.- Intresset är stort och vi hoppas kunna börja bygga redan i sommar, säger Tommy Gustafsson, vd för Bryggeribacken AB.

Foto: ESA

GÄLLIVARE2013-03-01 06:00

Nu har Miljö- och byggnämnden, samt kommunstyrelsen sagt ja till det nya bostadsområdet Bryggeribacken i Gällivare. Planerna på 104 nya bostäder i en lantlig karaktär står fast. Vissa förändringar har gjorts i ritningarna för att tillmötesgå närboende.

- Vi har flyttat en radhuslänga längre in mot centrum av området för att öppna upp och göra det lite luftigare. Vi försöker ta hänsyn till grannar och de signaler vi fått är att de är ganska nöjda, säger Tommy Gustafsson.

Esbjörn Berggren och Tommy Gustafsson vid Euromining AB vill slå vakt om områdets lantliga karaktär. Det ska bli ett grönt och parkliknande område med luft mellan husen. Radhus, villor och 13 flerfamiljshus av typen Fjällnäs planeras på området. Intresset är stort.

- Vi har fått oerhört mycket fin respons från folk som tycker det är jättepositivt. Många oroliga äldre människor från Malmberget har ställt sig i kö. De känner en viss trygghet när de ser planerna på nya bostäder, detta med tanke på Malmbergets avveckling, säger Tommy Gustafsson.

Inflyttning vid årsskiftet
Omkring 150 intressenter har listat sig för en bostad på Bryggeribacken. Nu avvaktas alla tillstånd innan byggnationerna kan komma i gång. Projektet Bryggeribacken ska behandlas på kommunfullmäktige i mars.

- Vi hoppas att de första byggnationerna kan påbörjas i sommar. Det är upp till var och en hur man vill bygga. Några hus funderar vi på att bygga själva. Euromining kanske gör betongplatta och sedan anlitas husleverantörer. Vi har många som vill bygga, husleverantörer har hört av sig och en del vill bygga i egen regi, en del är intresserad av lägenheter, säger Gustafsson.

Om det blir bostadsrätter eller hyresrätter är ännu inte klart. Inflyttning i de första husen är preliminärt beräknad till årsskiftet 2013/2014.

I det parkliknande området planeras en naturlig bäck och en strandplats med grillstugor, brygga och båtplats vid Vassaraälven. I området finns plats för förskola och butik.

- Det känns jättespännande och roligt. Vi är övertygade om att det här kommer att öka områdets attraktionsvärde, säger Tommy Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om