Socialchefen: "Det är en individuell bedömning"

Gällivare kommun följer Socialstyrelsens rekommendationer när det gäller utredningar av möjliga familjehem. Det uppger socialchefen Annette Viksten Åhl.

Familjehem som ska ta emot placerad barn måste genomgå en utredning av socialtjänsten i den aktuella kommunen.

Familjehem som ska ta emot placerad barn måste genomgå en utredning av socialtjänsten i den aktuella kommunen.

Foto: Jeanina Santiago

Gällivare2022-05-10 06:00

Annette Viksten Åhl, socialchef i Gällivare kommun, svarar på Norr Medias frågor via e-post. 

Hur ser Gällivare kommun generellt på familjehem där det sedan tidigare har förekommit kriminalitet, psykisk ohälsa och/eller missbruk?

– Allt beror på hela sakläget och hur man har hanterat den situation man befunnit sig i, medvetenheten om eventuella förändringar i livsstil, med mera. Det blir en individuell bedömning.

Enligt Socialstyrelsen är kriminalitet är en stark riskfaktor som alltid ska uppmärksammas. Om någon i det blivande familjehemmet tidigare har varit dömd eller om det finns misstanke om brott, riskerar barnet att bli utsatt för olämplig påverkan som även kan ge negativa konsekvenser på längre sikt. 

Hur pass lång tid anser ni ska ha passerat efter att någon dömts för brott till dess att personen kan anses vara en lämplig familjehemsförälder? 

– Enligt de rekommendationer som Socialstyrelsen har gett ut ska man ta hänsyn till eventuella brott som skett inom fem år, man pratar även om äldre brott vid intervjuerna.

Enligt vad som framkommer av socialtjänstens utredning av det aktuella familjehemmet var uppgifterna om familjehemsmammans brottshistorik kända. Det framgår ingenstans i utredningen att socialtjänsten vägde in domen i sin bedömning. Inte heller familjens skulder hos kronofogden ansågs ha någon större betydelse när familjehemmet utreddes. 

Annette Viksten Åhl lämnar frågor som rör placeringen i det aktuella fallet obesvarade. Hon har, liksom socialnämndens ordförande Johannes Sundelin (S) konsekvent hänvisat till sekretessen genom hela publiceringen när det gäller enskilda ärenden. 

Hon svarar inte heller på frågan om det är lämpligt att ett barn som tvångsomhändertas för att skyddas från en förälder placeras i ett familjehem där någon har dömts för brott. 

Annette Viksten Åhl uppger att kommunen följer Socialstyrelsens rekommendationer när famijehem utreds.
Annette Viksten Åhl uppger att kommunen följer Socialstyrelsens rekommendationer när famijehem utreds.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!