Det var i november i fjol som en kvinna födde barn på BB-avdelningen vid Gällivare sjukhus. Dagen efter förlossningen hittade kvinnans sambo och hennes sjuårige son henne liggande på golvet i rummet på avdelningen. Enligt sambon var kvinnan medvetslös.
Sjukvårdspersonal som tillkallades fick svar på tilltal, men konstaterade att kvinnan var förvirrad.
Krampanfall
Strax därefter fick hon ett krampanfall till följd av en tidigare konstaterad havandeskapsförgiftning.
Efter insatser från intensiv- och akutvårdspersonal, samt datortomografiröntgen av hjärnan, transporterades kvinnan till universitetssjukhuset i Umeå.
Där gjordes en magnetröntgen av hjärnan som visade förändringar av övergående art, som hänfördes till kvinnans havandeskapsförgiftning med efterföljande krampanfall.
Efter några dagar i Umeå eftervårdades kvinnan på kvinnokliniken i Gällivare innan hon skrevs ut.
Kvinnan anmälde själv ärendet till Socialstyrelsen för granskning.
Dålig övervakning
Den konstaterar att för en patient med diagnostiserad havandeskapsförgiftning finns risk för blodtrycksstegring och krampanfall även efter förlossningen. Den anser att övervakningen av kvinnan på BB-avdelningen i Gällivare hade brister. Främst i att hon inte stod under kontinuerlig övervakning, trots att hon innan den akuta händelsen hade haft blodtrycksstegring och huvudvärk.
Socialstyrelsen konstaterar att BB nu vidtagit åtgärder för att liknande händelser inte ska inträffa. Därför lämnar den ärendet utan ytterligare åtgärd.