Brister i arbetsmiljön hos kommunen

Arbetsmiljöverket konstaterar en rad brister inom äldreomsorgen och kräver förbättringar inom arbetsmiljöarbetet. Annars riskerar verksamheten föreläggande eller förbud.

Bodens kommun höjer skatten och öronmärker pengarna, som i huvudsak går till ökad nattbeming på kommunens äldreboenden.
Bild Jeppe Gustafsson

Bodens kommun höjer skatten och öronmärker pengarna, som i huvudsak går till ökad nattbeming på kommunens äldreboenden. Bild Jeppe Gustafsson

Foto: Jeppe Gustafsson

GÄLLIVARE2018-03-06 20:52

Bakgrunden till inspektionen är höga ohälsotal. Inspektioner har gjorts vid fyra tillfällen under november förra året och ett antal brister uppdagades. Bland annat uttryckte personalen oro och frustration över det förändringsarbete som pågår.

Fackförbundet Kommunal menar att det är precis de här synpunkterna de tagit upp med arbetsgivaren men att de inte lyssnat.

– Arbetstagarna känner inget förtroende för arbetsgivaren i dag och det är allvarligt. Det tar tid att bygga upp igen, säger ordförande Siw-Britt Karlsson.

Det framkom också att det är vanligt att de personer som anställs i verksamheten inte har tillräckliga språkkunskaper och utbildning eller erfarenhet. Arbetstagarna anser att det är stressigt att planera arbetstiden då det tar tid från omsorgstagarna och att schemat planeras endast sex veckor framåt i tiden. Framförhållningen är kort, endast två veckor, och varje ny schemaperiod är ofta förenad med oönskade förändringar i arbetstiderna. Det medför konsekvenser som påverkar livssituationen, exempelvis svårigheter med barnomsorg. Det framkom också att arbetstagarna måste arbeta tillbaka tid när de sökt semester eller annan ledighet vilket beror på att det är fastställt i schemaläggningsverktygen att ett visst antal arbetstimmar ska arbetas under sexveckorsperioden. Arbetsskiftens längd har förändrats som medfört kortare men fler arbetsskift.

Det är relativt vanligt att hemtjänstpersonal utsätter sig för skaderisker på grund av att utrustning som behövts inte införskaffats. Hemtjänstgrupperna i Malmberget och Gällivare har meddelat att de inte har tillräckligt med bilar och att det inte finns någon personaltoalett i Gällivare då lokalerna finns i Malmberget. Nattavaara och Hakkas har slagits ihop till en grupp vilket medfört ökat bilåkande som lett till stress och ökad övertid.

Många av Kommunals medlemmar har flytt äldrevården på grund av arbetsmiljön – minst 25 personer och fler förväntas fortfarande säga upp sig, enligt Agneta Nordqvist.

– Några har tagit pension tidigare fast de planerat att arbeta längre, säger hon.

Siw-Britt Karlsson säger att många medlemmar upplever att ständigt de ger utan att få något tillbaka. Hon säger:

– Jag hoppas politikerna tar sitt ansvar.

Arbetsmiljöverket vill ha svar senast 1 juni och kommunen ska beskriva hur de uppfyllt kraven och hur skyddsombud och arbetstagare varit delaktiga i åtgärderna.

Resultat av inspektioner inom äldreomsorgen

1. Brister i introduktionsrutiner som medför arbetsmiljökonsekvenser för ordinarie personal.

2. Tillbudsrutiner.

3. Uppföljning av arbetsmiljökonsekvenser i samband med planerade och genomförda förändring av arbetstidernas planering och förläggning.

4. Rutiner för riskbedömning av arbetet med enskilda omsorgstagare i samband med utskrivning från sjukhus.

5. Rutiner att undersöka och riskbedöma de organisatoriska arbetsförhållandena.

6. Stöd och ledning i arbetet under helger och efter kontorstid.

7. Brandsäkerhet och utrymning av lokaler.

8. Undersökning av arbetsmiljökonsekvenser efter byte av arbetslokaler.

9. Möjlighet att kalla på hjälp vid ensamarbete under helger.

10. Tobaksrök hos omsorgstagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om