Brasa slår alla rekord

I år slår Söderbergs majbrasa alla rekord. Brinntiden beräknas till fyra dagar. Allt enligt brasans upphovsman Patrik Söderberg.-Den är 20 meter lång, sju meter bred och åtta meter hög, säger han.

Foto:

GÄLLIVARE2008-04-30 06:00
Söderbergs majbrasa på Andra sidan Vassaraälven slår i år alla rekord, men så är det också 55-årsjubileum. Det var år 1953 som Börje Söderberg startade traditionen med en majbrasa som år efter år har brunnit på Andra sidan.
Sonen Patrik Söderberg för nu traditionen vidare och bygget av majbrasan startar redan året innan.
-Majbrasan var färdig i höstas, i oktober. Den har legat och väntat under snön som nu tinat fram. Inte sedan 1992 har jag upplevt så här mycket snö i Gällivare men majbrasan står så pass i solögat att det aldrig är problem att få den torr inför valborg, säger han.
Timmerstockar
Brasan byggs traditionsenligt med timmerstockar i pagodform som sedan täcks av granris. På toppen vajar tre granar lika stolta som majbrasans upphovsman.
-Jag är mållös, detta är ett mästerverk, man kan inte annat än skratta, säger han.
Nu inbjuder han alla valborgsfirare till majbrasan som brinner hela natten och kanske fyra dagar därtill. Grilleldarna för korven är förberedda.
En hermelin i majbrasan
Till Andra sidan brukar bilköerna ringla långa redan innan brasan tänds klockan 22.30.
-Förra året kom massor med folk, kanske tusen personer. Jag vill tända brasan så pass sent för att mörkret gör det hela så vackert med lågorna mot skyn, säger han.
I år hade han besök av en hermelin när han byggde brasan. Den vita hermelinen sprang ut och in bland stockar och ris.
-Den blev nästan tam. Innan jag tänder bålet brukar jag slå med en pinne mot granriset för att skrämma i väg djur som kan ha gömt sig under bålet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om