Vi har tidigare rapporterat om att alla i brandpersonal ställt sig bakom en missförtroendeförklaring mot förvaltningschefen, Henrik Lyngmark.
– Vi har försökt att välkomna Fredrik (Taivalsaari) till organisationen men han kan inte ha fått de bästa av förutsättningarna. Det borde inte vara han som slutar utan Henrik Lyngmark, säger en av dem.
Henrik Lyngmark uppger att han inte vill föra någon dialog i media om att brandpersonalen tycker att det är fel chef som avgått.
– Det får stå för dem men som jag sa i går, det jag tycker är tråkigt är att vi har en kompetent chef som slutat, säger han.
I samband med missförtroendeförklaringen valde även fyra på brandstationen att säga upp sig från sina anställningar.
Enligt brandpersonalen har de fyra har nu blivit fem och ytterligare två i personalen överväger om de ska lämna räddningstjänsten.
– Visst har det anställts ytterligare brandmän men det är bara att konstatera att vi har en begränsad utryckningskapacitet. Till exempel saknas det kompetens för C-kort, för att få köra utryckningsfordonen, säger en av brandpersonalen.
Enligt Henrik Lyngmark är det inte aktuellt att den andra kandidaten tar över rollen som räddningschef utan istället ser man en temporär lösning med en gemensam räddningschef med Kirunas räddningstjänst.
– Nej, det är inte aktuellt. Vi gjorde en helhetsbedömning förra gången och den står kvar, säger Henrik Lyngmark.
Tillsättningen av en räddningschef utan fullgod utbildning ledde till diskussioner i kommunfullmäktige. Men kandidaten som inte fick jobbet, som har en fullvärdig utbildning, har nu valt att avsluta sin anställning vid räddningstjänsten och tacka ja till ett annat jobb.
Om det blir en temporär lösning med en gemensam räddningschef skulle det innebära att den nuvarande räddningschefen i Kiruna, Thomas Winnberg, skulle bli aktuell för tjänsten.
– Det har förts diskussioner om att ha en gemensam räddningschef. Det är en lösning som är etablerad inom verksamheten men som är mer vanligt förekommande. Men i slutändan är det politikerna som fattar beslut i frågan, säger han.
För att förslaget ska bli verklighet behövs ett godkännande från både Gällivares och Kirunas kommunpolitiker.