Brandbil i våldsam krasch

En brandman fick skäras loss ur en brandbil som snurrat runt och kraschat utanför Vuollerim.- Han har haft änglavakt men är mörbultad och har sårskador, säger räddningschef Bengt Nilsson i Boden.

Foto:

GÄLLIVARE2010-06-12 06:00
En brandbil på väg till ett automatlarm i ett ställverk i Murjek, körde i diket och totalkraschade. Brandbilens hjul hamnade utanför vägrenen där det fanns en vägtrumma. Vid sammanstötningen med trumman snurrade brandbilen runt ett helt varv i luften, innan den landade på hjulen igen. Föraren, en rutinerad brandman i 50-årsåldern, klämdes fast i förarhytten och fick skäras loss av personalen i räddningstjänstens andra fordon som också var på väg mot ställverket.
Ambulanshelikopter
Olyckan inträffade klockan 9.20 på fredagen, fem, sex kilometer från Vuollerim, i höjd med Murkisträsk.
- Det är en asfaltsväg, men den är smal, säger räddningschef Bengt Nilsson i Boden.
Det var svårt att få lös den skadade brandmannen ur den demolerade brandbilen, då hytten var helt intryckt. Efter cirka 30 minuter anlände ambulans och räddningshelikopter och mannen fördes till Gällivare sjukhus för vård.
Mörbultad
- Han har fått en hjärnskakning, är riktigt mörbultad och sårskadad. Senaste rapporten jag fått är att han är lindrigt skadad, men han får vila ut på sjukhuset innan hemfärden.Han har haft jätte, jättetur. Änglavakt, så kan man uttrycka det, säger Bengt Nilsson.
Olyckan kommer att rapporteras som arbetsplatsolycka. Brandbilen är totalhavererad och går inte att rädda, en ny kostar cirka två miljoner. Brandbilen som är en av två brandbilar i Vuollerim, är försäkrad.
Ställverket i Murjek fick klara sig utan åtgärd.
- Det larmet bortprioriterade brandmännen och det gjorde de rätt i, säger Bengt Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om