Böter för schäferplågare

Domen för den 43-årige man som vanvårdat sin schäfer, blev 80 dags-böter. Tingsrätten anser att han uppsåtligen utsatt hunden för vanvård och allvarligt lidande.

Foto: Anna-Karin Landin

GÄLLIVARE2010-09-18 06:00
Hunden inkom till veterinärstationen i oktober 2009. Han bars i en korg då han inte orkade gå. Hunden var vanvårdad och apatisk med låg temp och omgavs av en stark och frän odör, en blandning av urin, infektion och föruttnelse. Schäfern låg i sin egen avföring och urin, hade liggsår och en böld på tassen. Han kämpade för sin andning och plågades av smärtor. De långa klorna tyder på att han inte gått på lång tid.
Enligt veterinärassistenten är detta det värsta fall hon någonsin sett. Hunden avlivades, men hade kunnat besparats lidande om veterinärkontakt tagits tidigare.
"Är inte ägare"
43-åringens uppgift till tingsrätten, om att han inte var ägare till hunden, tror inte rätten på, eftersom vittnesuppgifter och mannens egna uppgifter till veterinärstationen motsäger detta.
Påföljden för djurplågeriet blir 80 dagsböter á 50 kr. Mannen ska även betala föreskriven avgift till brottsofferfonden och betala viss del av försvarskostnaden till staten. Mannen är tidigare dömd för stöld, försök till stöld och grov vårdslöshet i trafik till fängelse i tre månader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om