Böter för gasflaskor i hyreshus

Gasolbehållare lämnades kvar i ett hyreshus. Nu får firman böta dyra pengar. "Det hade kunnat gå riktigt illa", säger brandmannen Niklas Östman.

Gällivare2015-06-16 19:58

Det var för två år sedan som brandmannen Niklas Östman i Gällivare åkte ut på ett larm om gaslukt i Malmberget. En boende i ett hyreshus hade känt hur det luktat gas i trapphuset och när räddningstjänsten kom på plats hittades tre behållare undanställda i källaren under trappen.

– Kranarna var öppna och med rätt koncentration av luft och gasol kan det bli en rejäl smäll, förklarar Niklas Östman.

Han vill betona vikten av rätt förvaring av gasol.

– För firmor finns det glasklara regler för hur man ska förvara och transportera gasol. Man ska tillexempel förvara dem i en container, säger Östman.

Fallet anmäldes som allmänfarlig vårdslöshet och drevs av en åklagare i tingsrätten, som i sin tur dömde firman till 400 000 kronor i böter. Takfirman Tekniska Tak i Luleå som lämnat kvar flaskorna i hyrehuset har försökt ta ärendet till högsta instans, men fick nekande till vidare prövning. Ägaren Rolf Johansson anser att böterna är alldeles för höga i jämfört med andra liknande fall i Sverige.

– Vi ger de anställda en arbetsmiljöplan som de ska följa. Det gjorde de inte, säger Johansson.

Däremot nekar han till att gasolflaskorna ska ha varit öppna.

– Jag tror inte på räddningstjänsten att de var det. Även om de är stänga kan de lukta gas från anslutningsslangarna. De anställda vet att man inte får lämna kvar gasol på arbetsplatsen, säger Rolf Johansson.

– Räddningstjänsten kunde inte mäta något förhöjt värde av gasol i lokalen, det står i domen. Och vi såg allvarligt på det inträffade och ordnade en container för att förvara gasolen redan dagen efter räddningstjänstens besök, tillägger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om