Bostadsbygge överklagas igen

Bostadskrisen i Gällivare får ta nya smällar. Nu har familjen Emmoths bygge på Andra sidan överklagats – för tredje gången.

får vänta. Staffan ­Emmoth.

får vänta. Staffan ­Emmoth.

Foto: Maria Ödalen

Gällivare2015-07-11 07:15

Den senaste detaljplanen för de 50 lägenheterna antogs under våren. Men på sista dagen för överklagningstiden ramlade en överklagan in hos kommunen.

– Det är tråkigt. Vi trodde att det inte skulle komma in någon eftersom det hann gå ända till sista dagen, säger Staffan Emmoth.

Första överklagan kom in redan i höstas och handlade om dagvattenhanteringen och oro kring att snösmältningen skulle skapa stora problem. Trots revidering av planen överklagades den igen i februari. Då tog kommunfullmäktige ett beslut under maj med en antagandehandling där det står att kommunen ska ta ansvar för dagvattenhanteringen.

– Jag har full respekt för rätten att överklaga. Men nu är det tredje gången och jag anser att kommunen redan tillmötesgått kraven, säger Emmoth.

Nu kan det gå ytterligare ett år innan bygget kan förverkligas.

– Det här fördyrar och försenar hela arbetet med kanske ett år, eftersom byggsäsongen är så kort här uppe, säger Staffan Emmoth.

Finns det risk att projektet läggs på is?

– Det är klart att man tappar tempot. Men i grund och botten fortsätter vi ändå. Folk skriker efter bostäder.

Kommunalrådet Lars Alriksson (M) berättar att kommunen nu måste ordna en ny strategi för att inte stå handfallna när en detaljplan överklagas.

– Vi har gått fram med för få detaljplaner åt gången. Vi blir väldigt utsatta om de då blir överklagade. Därför måste vi ta fram fler planer samtidigt så de kan gå framåt olika snabbt, säger Alriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om