"Bostadsbristen är skriande och hyrorna för höga"

En skriande bostadsbrist råder i Gällivare. Till de fåtalet lediga lägenheter anmäler sig hundratals intresserade. Bostadsbristen har lett till befolkningsflykt och de höga hyrorna i nyproduktion får Hyresgästföreningen att reagera.

Tage Johansson.

Tage Johansson.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-10-13 06:00
Det kommunägda bostadsbolaget Topbostäder har 1 940 lägenheter i Gällivare kommun. Allt är uthyrt och det är minst fem års kö till en lägenhet i Gällivare, mest efterfrågat är ettor och tvåor.
Carina Engman, administrativ chef vid Topbostäder AB, säger att de har en förturskö, där jobbförturerna går först.
- Alla som flyttar hit från andra kommuner har förtur. Sedan kommer de medicinska förturerna men de sociala förturerna har vi inte kunnat prioritera, säger hon.
Folk lämnar kommunen
Domherren, Centrala stan, Granbacka, Samariten och Granbacka är populärast. En lägenhet på Domherren kräver tio års köande. Även det nedslitna området Sjöjungfrun är eftertraktat och området ska renoveras de kommande åren.
Migrationsverket har 50 lägenheter och flyktingströmmen ökar, vilket lett till att de begärt fler lägenheter.
- Vi har sagt nej, det går inte, säger Carina Engman.
Barnfamiljer och ungdomar lämnar kommunen på grund
av bostadsbrist. Människor som drabbats av dödsfall och separationer har tvingats flytta.
- Det är sorgligt att folk blir uppgivna och lämnar orten. De som inte stått i kö har inga chanser. Utrymningen av Malmberget är svårt att klara om inte nybyggnationen tar fart, men nu finns tankar på nybyggnation även hos Topbostäder, säger Carina Engman.
Hyresgästföreningen är bekymrad över hyresnivån i nyproduktion.
Inga valmöjligheter
- De som måste lämna Malmberget har inga valmöjligheter. Nu pratar vi om priser på 9 000 kronor för en trea. 50 hushåll ska evakueras från Bolagsområdet år 2012, sedan kommer centrala Malmberget. Det sätter en oerhörd press på människorna, många i 70-80 årsåldern tvingas flytta. De är socialt etablerade i sina områden och måste börja om från början. Alla har inte ork eller ekonomi för en flyttning. Topbostäder måste komma i gång och bygga nytt och inte förlita sig på privata intressenter, säger Tage Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen i Gällivare.
Jurister
Hyresgästföreningen anlitar nu sina jurister för att utverka ekonomisk kompensation för de som tvingas flytta på grund av gruvbrytningen. Hyresgästföreningen ska kräva sänkta hyror i Malmberget på grund av försämrad livsmiljö.
- De ska kompenseras, det är inte människornas fel att de måste flytta. Någon måste stå för notan när hyran höjs från 4 000 till 9 000 kronor. Det är en orimlighet för de flesta av våra hyresgäster, säger Tage Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om