Bönderna rasar: "Det här är en riktig skandal, kommunen tänker inte längre än näsan räcker"

Länets mjölkbönder rasar mot Gällivare kommun.- Det här är en riktig skandal. Kommunen tänker inte längre än näsan räcker. De bidrar till att det läggs ned jordbruk här uppe, säger Elaine Björnfot, mjölkbonde i Narken.

Gällivare kommun bojkottar Norrbottens mjölkbönder och köper in mejeriprodukter från Arla Foods i södra Sverige. "Kommunerna borde vara                                 rädda om det lokala mjölkbönderna. De jordbruk som nu stängs  de stängs för gott, säger Ulf Nilsson, som har ett 50-tal mjölkkor i Måttsund utanför Luleå.foto: pär bäckström

Gällivare kommun bojkottar Norrbottens mjölkbönder och köper in mejeriprodukter från Arla Foods i södra Sverige. "Kommunerna borde vara rädda om det lokala mjölkbönderna. De jordbruk som nu stängs de stängs för gott, säger Ulf Nilsson, som har ett 50-tal mjölkkor i Måttsund utanför Luleå.foto: pär bäckström

Foto:

Gällivare2009-10-12 06:00
Nyheten att Gällivare kommun ratar Norrmejeriers produkter kommer i en tid när Norrbottens mjölkbönder har det kärvare än någonsin.
Sedan 80-talet har hundratals av jordbruken upphört med mjölkproduktionen på grund av konkurrensen från billigare mejeriprodukter från södra Sverige och utlandet.
- I slutet av 80-talet var det ungefär 100 mjölkbönder i Pajala kommun. I dag är vi fyra. Om inte ens kommunerna köper våra produkter framöver, då blir det ännu värre, säger Elaine Björnfot.
Bara i Gällivare
Tillsammans med maken Roland har Elaine Björnfot uppemot 40 mjölkkor på gården i byn Narken, norr om Korpilombolo i Pajala kommun.
I förra veckan deltog hon i Norrmejeriers kretsmöte och då fick hon höra talas om Gällivare kommuns beslut.
- Jag blev så upprörd att jag omedelbart ringde upp kommunalrådet i Gällivare (Tommy Nyström, reds anm). Men han hänvisade bara vidare till inköpschefen, säger Elaine Björnfot.
Tyngd av oro ringde Elaine Björnfot vidare till Pajala och Övertorneå kommuner för att höra om även de skulle välja Svensk Cater AB i stället för Norrmejerier i fortsättningen.
- Men i Pajala väljer de alltid Norrmejerier, de jämför inte ens med några andra. Även i Övertorneå har politikerna bestämt att de ska ta in så mycket närproduccerat som möjligt, självklart Norrmejerier men också grönsaker lokalt.
Skarp kritik
Elaine Björnfot riktar skarp kritik mot att Gällivare inte gynnar länets mjölkbönder.
- De tänker inte längre än näsan räcker. Det kanske är billigare att ha Arlas mjölk nu men det innebär att vi snart inte har kvar några jordbruk i Norrbotten.
Hon får medhåll från flera andra av de bönder som NSD pratar med.
- Kommunerna borde vara rädda om det lokala mjölkbönderna. Vi är inte många kvar. Det tillkommer heller inga nya generationer. De jordbruk som stängs nu, de stängs för gott, säger Ulf Nilsson, som har ett 50-tal mjölkkor i Måttsund utanför Luleå.
Även Anders Nilsson, mjölkbonde i Brändön, upprörs över Gällivare kommun.
- Riktigt dåligt. Alla kommuner borde gynna mjölkbönderna som finns i länet.
Samtidigt anser de att Norrmejerier betalar alldeles för lite för den levererade mjölken.
- Det är en kärv bransch i dag. Du får jobba hårt, stiga upp tidigt, men det är inget bra betalt från Norrmejerier, säger Anders Nilsson.
- När priserna för diesel och kraftfoder steg, då sänkte Norrmejerier inköpspriserna. Nu får vi cirka tre kronor per liter. I Finland ligger priset över fem kronor, säger Ulf Nilsson, Måttsund.
Alla är överens om att den norrbottniskt producerade mjölken är bättre än den söderifrån.
- Visst är den det. Mjölken härifrån har en bättre smak, eftersom den är grovfoderbaserad, säger Anders Nilsson.
- Vi har ett rent jorbruk i Norrbotten. De kalla vintrarna gör at vi inte behöver använda några gifter. Mjölken från länet är godast, säger Elaine Björnfot, som i veckan åter tänker ta kontakt med politikerna i Gällivare för att få dem att ompröva avtalet med Svensk Cater AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om