Blandat och brokigt

I helgen öppnades den årliga vårsalongen, där amatörkonstnärer får visa sina verk för en större publik. Samtidigt hade Välkommaskolans estetelever sin vernissage.

Gunilla Sundström. komponerar bilder med maskinbroderi. FOTO: Marie Ridderström

Gunilla Sundström. komponerar bilder med maskinbroderi. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2009-05-19 06:00
Blandat och brokigt men inte så tokigt. Så kan man enkelt sammanfatta den småtrevliga Vårsalongen som öppnades i helgen på Gällivare museum.
Här finns alster av många okända amatörkonstnärer i Gällivare med omnejd. Ingrid Larsson ställer ut fyra akrylmålningar. Hon säger att de drömska målningarna växer fram av sig själva och är en form av terapi.
- Målandet ger mig ro, säger hon.
Johan Nordvall målar sina kraftfulla figurer med stark intensitet och Gunilla Sundström komponerar bilder professionellt med maskinbroderi. Här finns Solveig Kärenens stämningsfyllda akvareller i blå toner och Sandra Erikssons konstnärligt smyckade stolar som inbjuder till en vilopaus för besökarna.
Estetprogram läggs ner

I rummet intill invigningstalar bildlärarna Stina Asplund och Eva-Leena Väätäjä på elevutställningen. De beklagar att Välkommaskolan lägger ner sitt estetprogram från hösten.
De tolv eleverna har komponerat en utställning som sprakar av ungdomlig skaparglädje.

Sanna Johansson presenterar sitt självporträtt målat i äggoljetempera, enligt gammalt recept. Ägg, linolja, terpentin, vatten och färgpigment.
-Det är underbart roligt att studera på estetprogrammet och jättesynd att Gällivare kommun lägger ner det. Även musikprogrammet ska läggas ner. Vi har så mysig stämning och har lärt oss massor. Vi har läst i hop med musikeleverna, en del sjunger, en del målar, säger Sanna Johansson, som ska läsa vidare på universitetet i Umeå till hösten. Arkitektutbildningen eller litteraturhistoria och lingvistik.
En med konstnärsdrömmar är Martin Ruotimaa. I sitt verk har symboldjuret vargen en självklar plats. Han har arbetat med silkscreentryck. I framtiden vill han gärna arbeta inom tv-spelsbranschen och han tecknar gärna i serieform.


Sofia Rovas "Graffitigäng" är ytterligare ett smakprov på den ungdomliga entusiasmen som visas på elevutställningen denna vår.
Vårsalongen pågår fram till tionde juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om