Bion flyttas till sjukhuset

En ny bio öppnas i sjukhusets aula. Sedan branden i Folkets hus har Gällivare saknat bio. Nu kompenseras biobesökarna och blir bjudna på gratisbio de två första föreställningarna.- Nu får alla tillgång till bio igen, även patienterna på sjukhuset, säger Folkets Hus ordförande Lena Lindberg.

Inge Poromaa tycker att det blir bra med bio i sjukhuset.FOTO: Marie Ridderström

Inge Poromaa tycker att det blir bra med bio i sjukhuset.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2012-08-04 05:38

Äntligen får Gällivare tillgång till bio igen. Efter branden i Folkets Hus den 20 november förra året har samhället stått utan biograf. Den brandskadade bio- och teatersalongen i Folkets Hus kommer inte att byggas upp. I stället öppnas en bio i sjukhusets aula.

Kiosken håller öppet
- Vi har ett avtal med landstinget och Gällivare sjukhus och öppnar biograf vecka 33 eller vecka 34. Det blir inte någon 3D- version men bra kvalitet ändå. Alla bra och nya filmer ska vi kunna se och vi ska vara generösa med vår biopublik och visa gratisfilm den första två föreställningarna, säger Folkets Hus ordförande Lena Lindberg.

En överenskommelse är gjord med kaféägaren i sjukhuset, vilket innebär att kiosken ska vara öppen under biotiderna. Bio ska visas under helgerna.

- Folkets Hus föreningen vill göra en insats också för de sjuka och gamla som nu får tillgång till en bio, säger Lindberg.

Enligt Lena Lindberg ska biografen vara i gång på samma sätt som tidigare. Det finns avtal med SF och barnbio ska också visas i den nya biosalongen.

Vision om kulturhus
I dagsläget pågår övrig verksamhet i Folkets hus. Där finns bibliotek, skateboardhall, loppisar med mera. ABF är ny hyresgäst. I visionen för Nya Gällivare finns planer på nytt kulturhus, där en ny biograf eventuellt kan inrymmas.

Sjukhusets aula har 205 platser. Efter branden har kommunfullmäktigemöten hållits i aulan och så blir det även fortsättningsvis.

Orsaken till branden i Folkets Hus har inte klarlagts. Branden uppstod under scengolvet i biosalongen och när Räddningstjänsten anlände stod salongen i lågor. En brandman skadades under släckningsarbetet och de materiella skadorna blev stora, minst 15 miljoner kronor.

Patienterna är glada
- Projektorn skadades och har varit på reparation i Belgien. Det är en anledning till att det dröjt men nu är bio på gång och snart öppnar vi, säger Lena Lindberg.

På Gällivare sjukhus är patienter och anhöriga glada över beskedet. Inge Poromaa från Junosuando tycker att det är en fin idè.

- Det låter väl bra om patienterna kan få lite förströelse när de är inlagda på sjukhuset, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om