Bilentusiaster på nostalgitripp

I helgen var det Gällivares tur att stå som värd för bilnostalgikerna. Och veteranbilklubben slog nytt deltagarrekord med 257 deltagande fordon.

USA-bilar var länge männens revir. Men nu kommer kvinnorna på bred front. Här är det Christelle Jakobsson, Gällivare, som visar upp sin Oldsmobile 1958.FOTO: John Filipsson

USA-bilar var länge männens revir. Men nu kommer kvinnorna på bred front. Här är det Christelle Jakobsson, Gällivare, som visar upp sin Oldsmobile 1958.FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2011-06-19 14:38

Redan nu har arrangerande bilklubben Midnight sun meet börjat se fram emot nästa sommars bilträff.

Då firar klubben tioårsjubileum som arrangör för bilträffen. Och förhoppningsvis blir det då kanske ännu fler medverkande än den här gången.

Inte bara svenskar
- Jag kände på mig att vi kanske skulle slå det tidigare rekordet redan på ett tidigt stadium av den här träffen. Och det tycker jag bådar gott inför vårt jubileum kommande år, säger Kjell "Firro" Hansson.

I vanliga fall brukar bilträffen i Gällivare locka omkring 200 deltagande fordon. Men i år var det drygt 50 till, framförallt norska men också en och annan tysk.

Speciell känsla
Midnight sun meet-helgen är den fredag och lördag när det är lika vanligt med Cadillac-bilar på gatorna i Gällivare som Volvo.

Deltagarna har en förkärlek till USA-bilar. En av dem är Hans Isaksen från Norge som kom i sitt senaste nyförvärv, en Pontiac från 1947.

- Det är svårt att förklara det här med amerikanska bilar. Men det har med en speciell känsla att göra som man inte upplever
i andra bilar, säger han.

Hans Pontiac vann också juryns gunst och kom på andra plats bland träffens snyggaste bilar.

Folkfest
Bilträffen har också kommit att bli lite av en folkfest i samhället. Den lockade ut 100-tals åskådare, såväl äldre som yngre. De kantade gatorna under veteranparaden som genomfördes på lördagskvällen.

Två av dem var syskonparet Ulla-Britt och Torsten Nilsson, 72 respektive 78 år, som ivrigt följde varje bil med blickarna.

- Det är lite av ett kvällsnöje det här att vara ute och titta på de här bilarna. Och en del av dem kommer vi ju själva ihåg från vår ungdom, säger syskonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om