Bibliotekskalas med författarbesök

I går var det bibliotekskalas i Gällivare folkbibliotek. Startskottet för Bibliotek 2013 firades med författarbesök, fika och boktävlingar.- Jätteroligt. Vi har haft fullt hus hela dagen, säger bibliotekschef Liselott Lagnestig.

Startskott för bibliotek 2013 firades med en kalasdag. Monica Eriksson, Liselotte Lagnestig och Anna-Stina Johansson.

Startskott för bibliotek 2013 firades med en kalasdag. Monica Eriksson, Liselotte Lagnestig och Anna-Stina Johansson.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-01-02 17:15

Biblioteken i Norrbotten öppnar nu portarna för Bibliotek 2013. Låntagare kan låna böcker på vilket bibliotek i länet de önskar och återlämna dem var de vill. Gällivare kommuns folkbibliotek har 100 000 böcker, i den gemensamma bibliotekskatalogen finns 1,2 miljoner titlar.

Allt som behövs är ett nytt lånekort och lånen kan göras via internet eller i biblioteken.

Fjälldesperadon
- Nästa vecka börjar boktransporterna mellan biblioteken och den 13 januari har vi barnkalas på biblioteket med skattjakt och fika, säger bibliotekschef Liselotte Lagnestig.

Glad är också författare Jerk Schuitema som signerar sin första bok "Fjälldesperadon", en roman baserad på en verklig händelse i Lapplandsfjällen vintern 1951. Fjällbyn Vaisaluokta står i lågor, två skjutna män hittas. I medierna döps gärningsmannen till fjälldesperadon och polisens jakt på förövaren blir en farlig kamp mot klockan och den bistra kylan.

En läsare kommer fram och tackar författaren.

- Gratulerar till succén. Jag har läst ut boken i natt och den var spännande. Lycka till i fortsättningen, säger Karl-Gunnar Andersson.

Jerk Schuitema har sålt slut på sin första upplaga på 2 000 böcker och Hoi förlag AB trycker nu upp nästa omgång böcker.

- Det är roligt. Projektet började som ett filmmanus som Bertil Warg skrev på i början av 2000-talet. Hans son och jag anslöt oss, men filmmanuset nådde inte ända fram. Jag plockade upp projektet och knackade i ett år. Manuset redigerades ner från 6-700 sidor till 400 sidor och har nu getts ut som bok, säger Jerk Schuitema.

Kanske blir det en fortsättning, kanske blir det en ny kriminalroman, baserad på en tv-serie som han skrivit tidigare. Jerk Schuitema arbetar på heltid med filmproduktion och manusförfattande i eget företag.

Daniel - nästa debutant
Daniel Lehmussaari är Gällivares nästa debutant. Han ger ut sin första bok "Oktobermord" nästa vecka. Även han lyckades få ett förlag att nappa på boken. Han är en trogen biblioteksbesökare och glad över att biblioteken inför ett gemensamt lånesystem.

- Det är efterlängtat. Jag tycker det är jättebra. Nu är det lätt att låna en bok i Luleå, läsa den på tåget och sedan lämna igen den i Gällivare. Inget krångel och en större frihet, säger Daniel Lehmussaari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om