Biblioteket ska renoveras

GÄLLIVARE. Biblioteket i Gällivare kommer att vara stängt i fyra veckor för renovering. Renoveringen kommer att underlätta för funktionshindrade att besöka biblioteket och även miljöanpassas till dagens tryck av låntagare.

Verksamhetsansvarig, Elena Kurkkio är glad över att slippa den slitna disken och ser fram emot den nya höj- och sänkbara.

Verksamhetsansvarig, Elena Kurkkio är glad över att slippa den slitna disken och ser fram emot den nya höj- och sänkbara.

Foto: Katarina Mosesson

Gällivare2008-06-27 06:00
Biblioteket är hyresgäster hos
Folkets hus och det är över tjugo år sedan som det gjordes några reparationer i lokalerna.
- Vi har stort arbetsmiljöproblem på biblioteket idag. Det är mycket högre tryck från låntagarna idag än för tjugo år sedan. Ventilationssystemet är gammalt och utslitet, under sommaren är det plus tjugo grader eller mer inomhus oavsett ute temperaturen. Lokalerna är inte heller helt handikappanpassade. Vi har en automatisk dörröppnare från gatan in till huset men inte in till själva biblioteket, så det ska åtgärdas nu. Vi ska även göra en egen hörna för funktionshindrade med behagligare färger så att det tydligt ska synas en skillnad och där ska daisyböckerna (ljudböcker på CD-ROM) finnas, säger Elena Kurkkio, verksamhetsansvarig för Gällivare bibliotek.
Tysta rummet
Förutom handikappanpassningen som ska förbättras, tänker de även ta mer miljöhänsyn vid den planerade renoveringen.
Den slitna korkmattan kommer att bytas ut mot en miljövänlig linoleummatta och även belysningen ska bytas ut och utökas med miljövänligare lysrör.
- En finess som vi ska göra är, tysta rummet. Där inne ska man kunna läsa tidskrifter, litteratur och studera utan att behöva störas av datorsurr och prat. Det kommer att vara en glasvägg med skjutdörrar som ska avskilja rummet med resten av lokalen. Hela renoveringen kommer att göra det mycket trevligare och mer funktionellt för både besökare och personal. Vi är mycket glada för resurserna till den nya disken som vi nu beställt. Den gamla disken är så nött och sliten att vi har varit tvungna att dölja det värsta med affischer. Vi har lågt mediaanslag som inte räcker till att köpa in dvd-film och tv-spel. Det är ett stort bekymmer då ungdomar behöver lockas in till biblioteket. Man måste följa utvecklingen och det kan vi inte riktigt idag.
Hänvisas till Malmberget
Bibliotekets nya logga, som är gemensam för alla bibliotek i Norrbotten, kommer att pryda biblioteket när allt är klart. Under tiden som renoveringen pågår mellan mitten av augusti och fyra veckor framåt hänvisas låntagarna till Malmberget.
- De kommer att upptäcka att det finns ett fint och stort bibliotek där, säger Elena Kurkkio.
Elena Kurkkio ser renoveringen som en tillfällig lösning.
- Vi skulle vilja bygga ut biblioteket men det ansågs för dyrt och nu är tankarna mer riktade på ett gemensamt kulturhus i Gällivare där vi och Malmbergets bibliotek går ihop under ett och samma tak. Det skulle förbättra både den individuella servicen och öppentiderna och jag tror snarare att vi skulle behöva anställa fler bibliotekarier än att avskeda vid en sammanslagning, säger Elena Kurkkio
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om