Besvikelse hos S i Gällivare

Sossarna i Gällivare är besvikna. En ny regnbågsallians i Gällivare är ett svek mot väljarna, säger Lena Lindberg.

BESVIKEN. Lena Lindberg, ordförande för socialdemokraterna i Gällivare säger att bildandet av en regnbågsallians är ett svek mot väljarna.

BESVIKEN. Lena Lindberg, ordförande för socialdemokraterna i Gällivare säger att bildandet av en regnbågsallians är ett svek mot väljarna.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-09-25 13:05

Birgitta Larsson, S, skriver på facebook: "Det är med förtvivlan i våra hjärtan som vi idag fått besked om att V, MP, NS, MV och M går ihop i en konstellation. 41% av väljarna i Gällivare ville att vår kommun ska drivas med socialdemokratiska värderingar. Det förhindras nu av de ovan nämnda partierna, på bekostnad av deras egna ideologier. En röst på V, innebar alltså en röst på M och kanske ett moderat kommunalråd..."

Men ännu är det för tidigt att utropa en regnbågsallians. Besked kommer på onsdag, säger Stig Eriksson, V.

– Vi ska ha medlemsmöte på onsdag och då tar vi ställning till om det möjligt eller rimligt att bilda en allians.

Ideologiskt står vi närmare S, men kommunpolitik handlar mest om konkreta sakfrågor. Det finns ideologiska skillnader som måste klaras ut. Vi är inte beredda att ha privata inslag i äldreomsorgen, skulle det vara ett krav så finns inga möjligheter till samarbete, säger han.

Stig Eriksson fick 106 personkryss i valet och har nämnts i frågan om kommunalrådsposten.

– Vi vet överhuvudtaget inte om vi ska ha något samarbete i en Allians och jag har inga ambitioner att bli kommunalråd, säger han.

Jeanette Wäppling toppar V-listan och fick 126 personkryss. Om kritiken från S säger hon.

– Skulle det bli en samverkan, så är det ändå över 50 procent som vill ha ett annat styre i kommunen.

Stig Eriksson tycker kritiken är gripen ur luften.

– En fånig diskussion. För det andra var det S som hoppade i moderaternas famn 2002 och samverkade med dem.

Lena Lindberg, ordförande för S, säger att det är ett svek mot väljarna och ett brott mot demokratin.

– 41 procent av väljarna ville ha s styre i kommunen. Väljarna har inte valt Lars Alriksson M till kommunalråd eller Stig Eriksson. Vi må ju acceptera om vi hamnar i opposition, men det är inte fair play. Det är fel att utesluta det största partiet. De diskuterar nu med sina medlemmar i partiet, men på medlemsmöten kommer kanske fem personer. Hade de varit justa hade de gått ut innan valet och sagt att S är maktfullkomliga och vi bildar en allians. Då hade folket fått avgöra. Det är inte demokrati att utmanövrera det största partiet i kommunen. Att ha två mandat som Malmfältens Väl innebär inte att folket ville att MV ska vara i majoritet. Nu har Miljöpartiet sagt ja till en allians, vi hoppas medlemmarna i V säger nej. Så maktfullkomlig kan man ju inte vara att man kör över det största partiet för att man vill komma åt makten på ett odemokratiskt sätt, säger Lena Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om