Nu stoppas mobilerna för alla elever i grundskolan

Den 1 maj inför grundskolorna i Gällivare kommun mobilförbud under skoltid för alla elever. Det beslutade under tisdagen en helt enig barn- och utbildningsnämnd. "Eleverna får lämna in mobilerna på morgonen och hämta ut dem efter skoldagens slut", säger Jenny Johansson Jänkänpää (MP) ordförande för nämnden.

Barn- och utbildningsnämnden i Gällivare kommun har tagit ett enhälligt beslut om att införa en mobilfri skola i samtliga kommunens kommunala grundskolor. På bilden syns Maria Åhlén, (S), vice i ordförande barn- och utbildningsnämnden och Jenny Johansson Jänkänpää, (MP), ordförande för nämnden.

Barn- och utbildningsnämnden i Gällivare kommun har tagit ett enhälligt beslut om att införa en mobilfri skola i samtliga kommunens kommunala grundskolor. På bilden syns Maria Åhlén, (S), vice i ordförande barn- och utbildningsnämnden och Jenny Johansson Jänkänpää, (MP), ordförande för nämnden.

Foto: Niclas Petersson

Gällivare2024-02-27 19:00

Att mobiltelefoner stör under lektioner och dessutom kan skapa otrygghet bland både elever och lärare i och utanför klassrummet är något som diskuterats och debatterats flitigt i den nationella politiska debatten under flera år. Ett nationellt förbud mot mobiltelefoner för elever under skoltid är på gång, men har dragit ut på tiden.

Sedan en tid tillbaka är mobilfria skoldagar något som införts i samtliga låg- och mellanstadieskolor i Gällivare kommun. Nu är det högstadiets tur.

undefined
Maria Åhlén, (S), vice ordförande barn- och utbildningsnämnden, tycker att mobilanvändandet i skolan blivit ett samhällsbekymmer. "Vi behöver få våra barn och unga att vara närvarande hela skoldagen. Det blir svårt att hålla koncentrationen uppe om man hela tiden matas med intryck från mobilskärmar, Ipads och allt vad det är.", säger hon.

– Vi vill öka tryggheten i skolorna och skapa bättre studiero för eleverna. Mobiltelefoner kan ju också skapa en ökad stress för både elever och lärare, säger Maria Åhlén (S), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Finns det något annat skäl att införa mobilfri grundskola?

– Vi tänker att de sociala relationerna blir bättre. Och att lärarnas arbetsmiljö och elevernas trygghet blir bättre, säger Jenny Johansson Jänkänpää.

– Ja, och kanske kommer det att göra att eleverna får ett annat sätt att umgås i skolan. Att prata och göra saker som inte är relaterade till mobiltelefoner, säger Maria Åhlén.

Har ni pratat med elever inför det här beslutet?

– Nej, men vi har fått signaler från elever som kan uppfattas som att kan hamna i utsatta situationer, till exempel att man kan bli filmad eller fotad och uthängd i olika forum. Men vi har också pratat med lärare som blivit filmade av elever och uthängda på olika sätt. Så det finns en utsatthet kring det här både bland elever och lärare. Så vi tänker att det finns många positiva effekter genom att ha en mobilfri grundskola, säger Jenny Johansson Jänkänpää.

undefined
Jenny Johansson Jänkänpää, (MP), ordförande barn- och utbildningsnämnden kommenterar nämndens beslut: "Jag tycker att det är rimligt för jag tror inte att det gynnar ens utveckling eller sociala kompetens om man sitter vid en mobilskärm hela tiden. Det finns ju även vuxna som har svårt att hantera sånt här.", säger hon.

Hur ska det här gå till rent praktiskt? Och vad händer om eleverna vägrar?

– Det är frågor som vi gett förvaltningen i uppdrag att titta på. Men vi vet också att många andra kommuner redan infört det här och det har fungerat bra.

Kommer mobilfri grundskola även gälla för lärarna?

– Nej. Det här handlar om att se till att skolan blir en plats där både elever och lärare kan känna sig trygga.

Varför har ni inte lyssnat vad eleverna själva tycker inför beslutet?

– Vi kommer ju att följa upp det här beslutet och utvärdera det årligen. Då kommer vi att ta in synpunkter från elevrådet.

undefined
Senast i maj kommer mobilfri skola även att införas för Sjöparksskolans elever.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!