Beslutet om stopp för barntandvård rivs upp

Pengarna för barntandvården i Gällivare tog slut redan i september. Folktandvården aviserade att de endast kunde ge akut tandvård och tandvård till handikappade barn. Ett beslut som revs upp i går, då divisionschef Klas Tunbrå besökte Gällivare.

Jan Sörensen, verksamhetschef för Folktandvården i Gällivare, säger att barntandvården ska få ytterligare 600 000 kronor.

Jan Sörensen, verksamhetschef för Folktandvården i Gällivare, säger att barntandvården ska få ytterligare 600 000 kronor.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-09-16 06:00
Folktandvården i Gällivare har överskridit sin budget och aviserade ett stopp för barntandvård, förutom akut tandvård och tandvård till handikappade barn. Penningbristen skulle innebära att ordinarie barntandvården ställdes in fram till januari. Något som Moderaterna i Gällivare inte kan acceptera.
- Barntandvården ska vara likvärdig över hela länet. Om barntandvården stoppas så innebär det köbildning och påverkan på nästa års budget. Vi kräver en omfördelning av pengar. Detta är helt klart ett politiskt beslut som måste tas, säger Eva Alriksson (M).
Planering och diskussioner
I går samlades Folktandvården i Gällivare, Jokkmokk och Pajala till planeringsdagar inför nästa år. Divisionschef Klas Tunbrå fanns på plats.
- Vi ska diskutera varför pengarna är slut i Gällivare. Vi ska titta noga på detta i vårt planeringsarbete. Politikerna i Norrbotten tycker att barntandvården är väldigt viktig och den ersättning vi har i Norrbotten för barntandvård är högst i Sverige, säger Tunbrå.
Lagas det för mycket hål i Gällivare?
- Vi tror inte det, men vi ska titta på det. Man ska inte laga hål om det inte behövs. Det kan handla om att barn kallas för ofta till tandvård. Friska barn behöver bara kallas var 24:e månad. De kan ha varit för ambitiösa på ett felaktigt sätt och kallat barnen varje år, säger Klas Tunbrå.
Även i Pajala har man överskridit budgeten, men där finns förståeliga skäl, säger Tunbrå.
- I Pajala har man tre nyutexaminerade tandläkare och de behöver ta längre tid på sig, säger han.
Divisionschefen säger att föräldrar inte behöver vara oroliga för sina barns tandhälsa i Gällivare, men bör se till att de borstar tänderna, inte äter för mycket godis.
- 80 procent av barnen är helfriska, av fyraåringarna har 80 procent inte en lagning. 54 procent av 19-åringar har ingen karies, säger Tunbrå.
Får 600 000 kronor
Jan Sörensen, verksamhetschef för Folktandvården i Gällivare, meddelar att man funnit en lösning på problemet under gårdagens planeringskonferens. Barntandvården i Gällivare får ytterligare 600 000 kronor.
- Vi har löst den här frågan i dag. Vi kommer att omfördela pengar mellan tandhygienistvården till tandläkarvården. I och med den här lösningen behöver vi inte skjuta upp någon tandvård.
- Vi har använt vår arbetstid felaktigt, vi har använt för många tandläkartimmar och för få tandhygienist-timmar hittills i år. Vi har kallat in friska barn till undersökning, man ska kalla friska barn men inte så ofta och de ska undersökas av tandsköterskor och tandhygienister i första hand. Vi har varit lite fast i gamla mönster, säger Jan Sörensen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om