1982 bryggdes den sista ölen vid det gamla bryggeriet på Andra sidan i Gällivare. Under åren som gått sedan dess har byggnaden förfallit och 2003 såldes fastigheten för tio kronor till en privatperson. Klagomål från folk i området har sedan dess blivit ett ärende på kommunens bord. Ägaren och kommunen har inte delat åsikt om vad som behöver göras.
Från Gällivare kommuns sida har man argumenterat att det inte funnits några andra möjligheter att åtgärda byggnaden än rivning med anledning av dess kondition.
– Det är en säkerhetsaspekt och vi såg inte att det fanns andra mindre åtgärder som kunde förändra läget. Man måste riva för att sedan bygga upp på nytt, säger Henrik Lyngmark, miljö,- bygg,- och räddningstjänstsförvaltningschef.
Inför förhandlingen i högsta instans hade fastighetsägaren, Håkan Åström, argumenterat att det föreläggande, som tidigare fattats har varit svårtolkat och i behov att preciseras när det kommer till vad som exakt ska rivas. Han har även uppgett att det inte är möjligt att riva hela det övre våningsplanet ned till mellanbjälklaget. Det eftersom att två andra byggnaden, som också är en del av Prippsbryggeriet, nyttjar byggnaden som stöd.
Mark- och miljööverdomstolen verkar ha hörsammat fastighetsägaren i sitt beslut. Då domstolen enbart fattat beslut om att den del av huvudbygganden med en raserad del av takkonstruktionen och dels den del av östra väggen på huvudbyggnaden som ligger ovanför det översta bjälklaget ska rivas.
Följetongen om åtgärder för att förbättra byggnadens kondition har pågått sedan 2009 när ägaren Håkan Åström ålades att reparera de hål som nu lett till att den östra väggen av huvudbyggnaden måste rivas.
– Det är ju så här med vissa ärenden men man måste vara ödmjuk till processen och låta den få ta tid, säger Henrik Lyngmark.
Med hänvisning till byggnadens skick och risken för ytterligare ras så finns det enligt domstolen ingen anledning att förlänga rivningen till längre än 12 månader. Däremot förlängs tiden för de övriga 27 punkter som ska genomföras på byggnaden till 20 månader. Här hänvisar domstolen till att de också anser att åtgärderna är tidskrävande och att visst arbete inte lämpas sig att göra under vinterhalvåret.
Om dessa åtgärder inte är genomförda inom 20 månader så kommer ett löpande vite att ges ut fram till dess att domstolens beslut genomförts.
Vi har sökt fastighetsägaren Håkan Åström som avböjt att kommentera beslutet från Mark- och miljööverdomstolen.