Rävdalen är ett skogsområde utanför Koskullskulle i Gällivare kommun. Det är skogen som Anita Feldenius, Maj Aspebo och Vivi Eriksson tagit strid för i snart tre års tid. Under namnet Pantertanterna slåss de för att området med 90 fridlysta och rödlistade arter inte ska avverkas.
– Det handlar också om människors välbefinnande. Samhällena är hårt exploaterat av gruvor, tunga industrier och stora kalhyggen. Rävdalsskogen är en samhällsnära skog som behövs för rekreation och strövområde för kommunens invånare, säger Anita Feldenius
Sveaskog har tidigare avverkat i närområdet och kom i augusti 2015 med beskedet att Rävdalsområdet ingick i deras femårsplan.
– Rävdalen är redan nu som en ö med kalhyggen runt. Vi pratar om ett litet skogsområde, men det handlar om Sveriges skogspolitik i stort, säger Maj Aspebo.
– Vi vill att hela området ska bevaras, det är 1300 hektar. Djur och människor ska känna att de är i en skog, säger Vivi Eriksson.
Den 15 december 2017 genomfördes ett socialt samråd med Sveaskog där Pantertanterna fick bjuda in 10 personer. Representanter från föreningar, kommunen och Naturskyddsföreningen deltog.
– Det sociala samrådet genomfördes inte enligt det regelverk som ingår i FSC certifieringen. Sveaskog dikterade hur många som fick komma. Alla berörda ska få komma till tals, säger Maj Aspebo och fortsätter:
– Vi representerar inte alla i Koskullskulle.
Under mötet bestämdes det enligt Pantertanterna att besked om vad som ska hända med skogen skulle lämnas senast 30 juni.
– Vi har inte fått några svar, det är helt tyst från Sveaskog, säger Maj Aspebo.
– Vi vet inte vad som händer just nu, finns det en anledning till att Sveaskog inte hört av sig, säger Vivi Eriksson
Men enligt Jakob Bjerner, planeringsledare på Sveaskog, har man inte lovat att lämna ett besked.
– Vi har sagt att vi inte kommer genomföra någon avverkning före 30 juni, det var det vi lovade, och det var det som kommunen skickat in en skrivelse om, säger han.
När Pantertanterna och övriga kan vänta sig ett besked kan han i nuläget inte svara på.
– Jag har inga bra svar att komma med för tillfället, vi funderar fortfarande och håller fortsatt dialog med kommunen och intressenter. Det är ganska många turer kring det där.
Jakob Bjerner berättar också att samrådsmötet skalades ner till tio personer för att det skulle gå att ha en rimlig dialog runt ett bord.