"Bedöva vargen och flytta den"

En varg river renar i Gällivare skogssamebys renkalvningsland i Flakaberg.- Karlarna kom just från skogen med en nydräpt vaja. Det var min största, säger renskötaren Lars Eriksson, som hävdar att det är länsstyrelsen som drivit vargen dit från Nattavaaraområdet.

GÄLLIVARE2009-05-05 06:00
En varg har vistats mitt i renkalvningsland i Flakaberg, elva mil söder om Gällivare, sedan drygt en vecka tillbaka.
Renskötare i Gällivare skogssameby kan bara stå handfallna medan rovdjuret ger sig på deras renar.
- Karlarna kom just från skogen med huvudet från en färskriven vaja. Hon var hem hit i förrgår och skulle då kalva när som helst, säger Lars Eriksson.
Enligt honom och hustrun Anette rör det sig om en varg som tidigare vistats i ett annat renskötselområde i Nattavaaratrakten.
- Den har drivits hit av länsstyrelsen med helikopter, trots att det är minst lika mycket renar här. Och det kan jag säga att den vargen har inte rivit bara en ren. Bedöva vargen och flytta den med helikoptern var vårt förslag men det ville inte länsstyrelsen. För åtta dagar sedan fanns det snö här men nu är den borta och vargen går inte längre att spåra, säger Anette Eriksson.
Förstår inte agerandet
Hon kan inte förstå varför länsstyrelsen lämnade vargen mitt i renkalvningsland.
- Här ligger ju urgamla, dokumenterade och väl kända samiska boplatser sedan 1000-talet.
När paret Eriksson ringer länsstyrelsen blir de hänvisade än hit och än dit. Ingen tycks vilja ta ansvaret anser de.
-De skyller ifrån sig, vi får ingen hjälp. Jag har varit renskötare i över 50 år och aldrig varit med om såna här hemskheter. Det sliter i hjärtat när man kämpat för att bygga upp en renhjord där man har de bästa djuren kvar. Vi lever ju på det här, det är ju vår näring. Och det är ju inte bara mina renar som drabbas, säger Lars Eriksson och förklarar att han förlorar två renar för varje som blir riven.
- När vajan upptäcker vargen kastar den kalven. Först äter vargen kalven, sen ger den sig på vajan som är svag efter att den fött sin kalv. Och jag får ingen ersättning för de rivna renarna.
Lars Eriksson har en av sina bästa renhjordar två kilometer ifrån var den senaste vajan blev riven.
- Nu ligger mina renar och tittar åt det hållet.
Att flytta renarna är inte ett alternativ.
- Vajorna är inne i sin absolut känsligaste period på hela året. Det är nu och ända till slutet av maj man inte ska störa dem utan låta dem äta, ligga och föda sina kalvar i fred. Driver man renarna nu kastar de sina kalvar, säger Lars Eriksson.
NSD har sökt fältchef Kjell Sundvall, vid länsstyrelsen, utan att nå honom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om