– Du skickas aldrig hem om du har svullnad och värk men man kan ha olika uppfattningar om drop-in beroende på vilken dag man kommit, säger verksamhetschefen Margareta Bergman.
Anledningen till förändringen är bland annat att Folktandvården vill kunna arbeta mer effektivt med tanke på att det är svårrekryterat.
– I dag ser det ändå relativt gott ut. Vi har tio tandläkare, sju tandhygienister och cirka 25 tandsköterskor. För det behov vi har nu har vi ändå bra bemannig, säger hon.
Inom hela verksamhetsområdet, som består av Gällivare, Kiruna, Pajala, Jokkmokk och Vittangi, finns 30 tandläkare totalt.
Drop-in-mottagningen är öppen mellan klockan 9-10 i Gällivare med behandlingstid fram till klockan 11.30. Behandlingsordningen gäller inom hela Folktandvården och gäller först och främst akuta barn, följt av akuta vuxna, barn- och ungdomstandvård, äldre och funktionshindrade, tandvård, friskvårdsavtal och övrig vuxentandvård.
– Det kan förekomma sjukdomar eller utbildningar och då kan man få vänta länge i väntrummet. På en akutmottagning på sjukhuset ser du ju om någon kommer in blödandes och förstår att den personen måste få vård innan dig om du har exempelvis en stukad fot. Men hos Folktandvården är det svårt att veta vad de andra har för besvär och förstår då kanske inte varför de andra får gå före, säger Margaret Bergman.
– Det har varit några tillfällen då patienten fått gå hem utan att få behandling och det beklagar vi. Det här systemet är inte 100 procent men det är bättre än det var förr. Hur det kommer se ut i framtiden beror på bemanningen, säger Margareta Bergman.