Bäst i klassen - Gällivare biter sig fast i tillväxttoppen

Gällivare har tagit titeln Årets företagarkommun i Sverige. - Vi är jätteglada och inte förvånade. Gällivare har legati tillväxttoppen i flera år, säger Företagsbolagets verksamhetschef Mia Edin.

Mia Edin.

Mia Edin.

Foto: Marie RIdderström

GÄLLIVARE2011-10-07 06:00

Gällivare är bäst i Sverige på företagande under det gångna året och de senaste fem åren.

Mia Edin säger att det är en titel att känna stolthet över.

- Vår ambition när vi startade Företagsbolaget var att Gällivare ska ha Sveriges bästa företagarklimat och nu när vi fick veta det här, så känner vi att det gick det fort. Gällivare har fått den här utmärkelsen utifrån företagens omsättningsökning (utses av Företagarna och UC).

Bostadsbristen problem
Det största problemet i Gällivare är bostadsbristen.

- Det finns ett jättetryck bland människor som vill flytta hit och börja jobba, men vi kan inte ta emot dem. Via oss har företagarna bildat ett bostadsbolag och det är bra, men fler bostäder behövs. Nu bor folk i husvagnar på industriområden och det är en fråga vi jobbar med, det finns trevligare platser att bo på.

Rustar inför lågkonjuktur
Gruvans expansion kommer förr eller senare att hejdas av lågkonjunkturer och det gäller att stå väl rustade vid nedgång.

- Vi har bildat BasG, det är 14 företagare som i en gemensam parpalyorganisation med en anbudsorganisation ska kunna lämna in stora komlexa anbud.

- Nu handlar det bara om hur vi håller i det här och mest fokuserade är vi på nästa lågkonjuktur och hur vi överbygger den. Vi ska rusta oss väl, säger Mia Edin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om