Barnavdelningen i Gällivare stänger i sommar under två veckor på grund av bristen på sjuksköterskor. Det gäller veckorna 27 och 28. Nu är de sex barn- och undersköterskorna oroliga för att de kan komma att arbeta ensamma om det kommer larm från förlossningen.
– Det känns väldigt oroligt. Man känner sig inte trygg. Man funderar på vem som ska göra sjuksköterskans uppgift när de inte finns där, säger Erika Eriksson, som är barnundersköterska vid Gällivare sjukhus.
I vanliga fall under nätter, om det kommer ett larm från förlossningen, så går en sjuksköterska och en barnundersköterska dit och är där i väntan på att den läkare som har nattjouren i hemmet, kommer in till sjukhuset. Nu oroas barnundersköterskorna att de kan komma att bli ensamma med barnet i väntan på att läkaren kommer in.
– Det känns som ett skämt när de berättade det här i förra veckan att vi blir ensamma. Det är så hemskt, säger Erika Eriksson.
Barnsjukvården i Malmfälten har under en tid brottats med personalbrist. Något vi berättat om tidigare, men då gällde det sjuksköterskor.
Barnundersköterskorna skickade under onsdagen ett brev till ledningen där de tar upp problematiken och oron. Under torsdagsförmiddagen höll hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Näsvall ett möte med barnundersköterskorna.
– De kommer inte att jobba ensamma. Det finns massor av folk på plats, gynekolog, barnmorska, undersköterskor och läkare som kommer att finnas tillgänglig. Så de kommer inte att vara ensamma, även på nätterna. De kommer att arbeta utifrån sin kompetens och kommer att ha stöd, så det är inte fråga om något ensamarbete, säger Pia Näsvall.
Kommer risken för patienterna att öka?
– Vi jobbar med att vi ska ha en hög patientsäkerhet, precis som vanligt. Vi har gjort risk- och konsekvensanalyser utifrån sommarens läge, för att undanröja patientsäkerhetsriskerna. Så där har vi lösningar, säger hon.
Men barnundersköterskorna var inte nöjda med mötet.
– Det känns inte som mötet gav oss så mycket. Det känns som hon inte lyssnar på oss. Hon svarar inte på vem som kommer att ta hand om barnet, för vi vet att det är vi som kommer att stå där, säger Erika Eriksson.
– Jag var väldigt tydlig med att de inte kommer att jobba ensamma och de kommer att jobba utifrån sin kompetens. Det är det som gäller hela tiden, säger Pia Näsvall.