Barnen skickades till familjehem som aldrig utretts

Inte en enda av de granskade familjehemsplaceringarna som socialtjänsten i Gällivare gjort har följt lagen. Ett syskonpar är fortfarande placerade i ett familjehem, som aldrig utretts av socialnämnden.

Ett syskonpar från Gällivare är fortfarande placerade i den familj som tog emot dem direkt efter omhändertagandet i juli 2021 och som enligt utrednigen inte godkändes av nämnden. Barnen på bilden har inget samband med texten.

Ett syskonpar från Gällivare är fortfarande placerade i den familj som tog emot dem direkt efter omhändertagandet i juli 2021 och som enligt utrednigen inte godkändes av nämnden. Barnen på bilden har inget samband med texten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gällivare2024-01-29 05:00

Det framgår i utredningen vars slutrapport konsulten Anna-Riika Törrönen inom kort lämnar över till kommunledningen. Hon har granskat sex slumpvis utvalda barnärenden i Gällivare som en del i den visselblåsarutredning som kommunen inledde i höstas efter larm om missförhållanden.

Nu kan NSD avslöja att kommunen i samtliga sex granskade fall har placerat barn i familjehem som varken utretts eller godkänts av socialnämnden på det sätt som lagen kräver. Vi kan också berätta att två av dessa placeringar fortfarande pågår. 

undefined
Ett syskonpar från Gällivare är fortfarande placerade i den familj som tog emot dem direkt efter omhändertagandet i juli 2021 och som enligt utrednigen inte godkändes av nämnden. Barnen på bilden har inget samband med texten.

Om ett barn ska placeras i ett familjehem för en längre tid, så måste familjehemmet vara utrett och godkänt av socialnämnden. 

Det framgår av utredningen att kommunen inte i något av de granskade fallen har använt sig av jourhemsplaceringar, tillfälliga placeringar som görs i väntan på att ett lämpligt familjehem ska utredas. Istället har barnen direkt efter att de omhändertagits förts direkt till familjehem. 

undefined
Konsulten Anna-Riikka Törrönen har i sin granskning hittat flera allvarliga brister i handläggningen av LVU-ärendena.

I ett av de granskade fallen tvångsomhändertogs ett syskonpar och kördes sent på kvällen till en husvagnscamping i Piteå, där ett par som utsetts till familjehem befann sig på semester. Familjehemmet var varken utrett eller godkänt. Barnen är fortfarande placerade i samma hem, en placering som är inne på sitt tredje år.

Det framkommer av konsultutredningen att socialtjänstens handläggare från Gällivare under två års tid bara har besökt familjehemmet två gånger, trots att nämnden har skyldighet att noga följa vården för barnen som är placerade.

Barnens mamma har visst umgänge med det ena barnet, men det andra har hon inte fått träffa sedan i maj 2022. Pappan, som kom till Sverige från ett annat land efter att barnen hade omhändertagits, har inte fått träffa dem alls.

– Vi vet egentligen inte om vårt ena barn lever eller om hon är död, säger mamman. 

Mellan oktober 2020 och december 2021 omhändertogs 24 barn i Gällivare enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. Minst ett tiotal av dessa barn fördes till familjehem i Västerbotten, över 40 mil hemifrån. Flera av dessa fall granskades på djupet i NSD:s artikelserie Kampen om barnen och det framkom ingenstans att placering närmare hemorten hade utretts, trots att lagen tydligt säger att närhetsprincipen ska råda. 2022 tvångsomhändertogs 17 barn.

undefined
17 400 invånare och en av de kommuner i Sverige som ligger i topp när det gäller familjers ekonomiska välfärd. Samtidigt skedde en lavinartad ökning av barn som bedömdes behöva tvångsvård enligt LVU mellan 2020-2023.

Inte heller i de fall som nu har granskats av konsulten har möjligheten att placera barnen i närområdet utretts. Det har inte heller gjorts några överväganden om att placera barn inom deras egna nätverk, som hos släktingar, trots att det ska övervägas enligt lag.

I ett av de granskade fallen fanns möjlighet till placering hos anhöriga till barnet, vilket också hade meddelats till socialtjänsten. Här slås det fast i utredningen att socialnämnden hade skyldighet att utreda om släktingen kunde ta hand om barnet, men i beslutet finns ingen information om att det ens hade övervägts.

Olagliga placeringar är bara ett av flera exempel på handläggning som inte varit opartisk och saklig. Flera av de granskade ärendena, liksom ärenden som fanns med i NSD:s granskning, har hanterats av de två handläggare som varslats om avsked på grund av grovt tjänstefel respektive försummelse. 

Konsultutredningen har även pekat på stora brister i handläggning, journalföring och annan dokumentation.

Nämnden ska utreda

Om ett barn placeras för så kallad stadigvarande vård i ett familjehem så måste detta vara utrett av socialnämnden. Beslutet kan delegeras till det sociala utskottet, men får aldrig tas av en enskild nämndsledamot eller tjänsteman. 

Inför beslut om placering måste det utredas om familjehemmet kan tillgodose de behov som det specifika barnet som ska placeras har. Det ska göras en så kallad matchningsutredning som visar att familjehemmet är lämpligt för just det barnet. 

När ett barn ska placeras i familjehem ska möjligheten att placera barnet inom det egna nätverket (exempelvis släktingar eller nära vänner) övervägas.

Socialnämnden är skyldig att utreda alla familjehem, även om de bedrivs genom ett företag, så kallade konsulentstödda familjehem. 

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!