Förra tisdagen befann sig Morgan Isaksen och hans kollega på Fiskflygs bas i Ritsem. De får ett telefonsamtal från personalen på ambulansflyget i Gällivare som berättar att en båt med fyra stycken ombord har gått omkull i en sjö i närheten.
– De ringer och frågar om dem kan landa här och om vi har en båt tillgänglig. Då frågar vi vad som har hänt och får veta att en mindre båt med några personer ombord ska ha kantrat i Akkajaure. Vi beslutade oss för att ta helikoptern med en gång vi fick den informationen, säger Morgan Isaksen, pilot på Fiskflyg.
Ett par minuter efter samtalet når deras helikopter platsen och man observerar en båt som ligger upp och ner i vattnet. Tre personer, varav två barn, ligger uppe på båten och en ligger i vattnet och håller i sig. Vid den här tidpunkten har personerna befunnit sig i vattnet i över en timme. Medan ambulanshelikopter från Gällivare och Norge är på väg.
– Jag lyfter in ett barn åt gången i helikoptern, de var naturligtvis rädda, blöta och kalla, säger Morgan Isaksen.
Det är han och hans kollega som får upp barnen och de två männen ur vattnet. På Fiskflyg är man kritisk till att man inte larmades till platsen.
– Det tog ungefär en halv minut att flyga in till basen som är lokaliserad 700 meter därifrån. Men vi fick inget larm från polisen eller SOS-alarm. När någon ligger i ett så pass kritiskt skede måste man prova slå larm till de som finns på plats.
SOS-alarm kontaktar endast privata aktörer som har avtal. Annars är det räddningstjänsten som avgör vilka resurser som ska sättas in. Och tillsammans med polisen gjorde räddningstjänsten bedömningen att det var en fjällräddning och sjö- och flygräddningscentralen sattes in för att boka helikoptrar.
– Men självklart är det de som är närmast och kan vara först på plats som är det bästa och det är ju beklagligt att inte har blivit så. Sen får vi försöka nå ut med att vi har det här kontaktnätet, säger Henrik Lyngmark, räddningschef på Gällivare kommun.
Störst kritik riktar Fiskflyg mot att det inte finns beredskap i fjällen.
– Tragedin är att Sverige inte har någon beredskap för att hantera såna här typer av larm. Ska det verkligen vara acceptabelt att ett barn ska ligga i sjön i en och en halv timme och vänta på att få hjälp, i Sverige 2018? Jag tycker det är helt vansinnigt, säger Morgan Isaksen.