Tre barn på Sjöparksskolan i Gällivare blev i fredags sjuka av skollunchen och tvingades uppsöka Gällivare sjukhus.
Två av barnen fick efter kontroll lämna sjukhuset, men det tredje lades in för observation under natten på grund av andnöd.
De tre barnen är i behov av specialkost och samtliga serverades felaktig mat vid skollunchen.
Anmält
Plättarna som serverades visade sig innehålla ägg, något de tre barnen är allergiska mot.
- Matformarna som maten serverades i var rätt märkta, men de visade sig trots detta innehålla felaktig mat för de här barnen, säger kostchefen Gerd Gustafsson, som har anmält det inträffade till Arbetsmiljöverket.
Mänskliga faktorn
Det var sedan föräldrar kontaktat köket som det uppdagades att deras barn hade serverats fel mat.
Den mat som skulle ha serverats de tre barnen skulle ha varit fri från komjölksproteinfri och äggfri, men nu visade det sig att plättarna innehöll ägg.
- Det är första gången som vi råkar ut för något sådant här, säger Gerd Gustafsson.
Gällivares skolor köper sin mat från Matlaget AB, ett kommunal och landstingsägt bolag, som serverar cirka 3 500 portioner varje dygn. Framförallt då till skolor och äldreboenden.
Ann-Catrin Haglund är vd för Matlaget. Hon beklagar det som har hänt och det enda hon kan tänka sig är att det beror på den mänskliga faktorn.
- Vår personal är väldigt kompetent och välutbildad och sådant här får och ska absolut inte hända.
Utredning
En utredning är nu tillsatt för att för att i framtiden förhindra att något liknande inträffar.
- Vi gör nu allt för att det inte ska behöva upprepas igen, säger Ann-Catrin Haglund.
Plättarna som serverades i fredags har tills vidare plockats bort från matsedeln.
Barn förgiftade av skollunchen
Tre barn fick uppsöka Gällivare sjukhus sedan de hade ätit fel mat i fredags.Ett av barnen fick stanna kvar över natten för observation.- Sånt här får absolut inte hända, säger Ann-Catrin Haglund, vd för matleverantören Matlaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!