Baracklivet erbjuder ingen lyx i vardagen

I Gällivare finns flera barackbyar där människor lever och bor. Många arbetar i gruvnäringen, andra jobbar med vindkraft. I bod nummer 23 bor Lennart Eriksson från Härnösand. - Jag jobbar i sju dagar och är ledig i sju dagar. Det fungerar, men det är klart att jag längtar hem till fru och barn, säger han.

Den lilla blåa boden är Lennart Erikssons hem under jobbveckorna. Här kan man tala om compact living, några få kvadratmeter utgör hans bostad.FOTO: Marie Ridderström

Den lilla blåa boden är Lennart Erikssons hem under jobbveckorna. Här kan man tala om compact living, några få kvadratmeter utgör hans bostad.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2012-05-10 06:00

NSD hälsar på i den lilla blå boden som är Lennart Erikssons hem under jobbveckorna. Här kan man tala om compact living, några få kvadratmeter utgör hans bostad. Ett litet minkök, en toalett med dusch, ett sovrum på fyra kvadratmeter. Barackerna är uppställda vid banområdet i Gällivare.

Hur är det att bo i en liten barack i en gråtrist industrimiljö?
- Det går an, säger mätningstekniker Lennart Eriksson och fortsätter:

- Det fungerar och det bygger på att vi jobbar. Jag stiger upp kvart över fyra och är hemma efter sju på kvällen.

Bygger vindkraft
I bod nummer 23 handlar det om det mest fundamentala, äta och sova. Någon gång går arbetskamraterna på restaurang, i bland springer Lennart Eriksson en joggingrunda på kvällarna, men mest är det arbete som gäller.

Intensivt jobbande i en vecka och sedan ledig en vecka. Lennart Eriksson jobbar åt Skanska, som bygger en av Sveriges största vindkraftparker i vildmarken, 30 vindkraftverk, som ska ge hushållsel åt 43 000 hem. Det finns inga bilvägar till lågfjället Sjiska där vindkraftparken ska anläggas, där för färdas arbetsstyrkan med rälsbuss de sju milen varje morgon och kväll.

- Det blir en speciell gemenskap när man bara umgås med arbetskamraterna. Något annat hinner man inte med under arbetsveckorna, säger han.

Matlådor för en vecka
Maten är ett speciellt kapitel. Att leva på frysta färdigrätter är inget för Lennart Eriksson. Hemlagat ska det vara och maten tar han med sig i matlådor i en kylväska när han flyger upp till Gällivare.

Lennart Eriksson utbildade sig till mätningstekniker för drygt tio år sedan. Ett fritt och självständigt jobb där han utför mätningar med GPS, för att grävmaskiner ska schakta på rätt ställe och för att man ska veta var fundamenten ska placeras ut i naturen.

När arbetsveckan är slut flyger Lennart Eriksson hem till sin familj i Härnösand. Då väntar en hel vecka av umgänge med familjen.

-Tre timmars resa och sedan är jag hemma. Det funkar bra, men naturligtvis hade jag gärna haft ett arbete på hemmaplan, för att få vara mera med familjen, säger Lennart Eriksson.

Trots allt trivs han bra, med arbetet och den speciella livsrytm som är hans liv just i dag.

- Jag tycker om fjällvärlden och det är en upplevelse att arbeta i fjällmiljön, säger Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om