Ballongfärd med avslut under marknivå

Det började med en färd upp i skyn och avslutade med en landning under marknivån. Det blev en ballongfärd utöver det vanliga när NSD följde med på Arctic Balloon Adventure.

Foto:

Gällivare2016-02-19 18:42

Under fredagen startade det högtflygande eventet Arctic Balloon Adventure, där nio ballonger under den kommande vecka ska sätta färg på himlen över Gällivare.

– Vi vill inte ha för många ballonger, eftersom det är mycket jobb runtomkring. Intresset är väldigt stort för den här unika flygningen ovanför polcirkeln, den kille som kommer längst bort i från har kört i fem dagar från Italien med bil och trailer, säger Elisabeth Landby, en av arrangörerna från Sole Event.

Det unika eventet gör sitt sjätte år, och Elisabeth Landby tror att det kan växa ännu mer.

– Absolut, men vi måste hotellen att tro på det och paketera lite mer, och då tror vi att det kan bli bättre för varje år, säger hon.

Dagen startade med en biltur sydväst om Gällivare där en liten testballong släpptes i väg för att testa vindförhållandena. På grund av en stark nordlig vind vände ekipaget och körde därför till Ripats öster om Gällivare. Där började ballonger och korgar lastas ur, men alla steg inte upp till skyarna.

– Då det var en vind som gör att vi riskerar att komma för nära flygplatsen känns det för riskabelt för mig att flyga, som ändå är en ung pilot, berättar Daniela Klees från Tyskland, som haft pilotlicens i tre år.

Två andra piloter höll med henne, men fem ekipage flög iväg över landskapet, och NSD klättrade in i tyske piloten Markus Theisens korg.

– Jag har flugit i tolv år, och det är femte gången jag är med här. Det är ett sådant äventyr att flyga här, berättar han.

Och ett äventyr blev det. Som avslutning på en vacker och tyst färd ovanför skogarna så landade luftballongen på en väg som leder ner till Aitiks dagbrott. Markus Theisen förklarar beslutet att landa med ett ord. Säkerhet.

– Säkerheten för mina passagerare kommer först. Det har hänt flera gånger att jag flugit förbi en bra landningsplats och sedan blivit tvungen att landa på riktigt dåliga platser. Här fanns plana ytor och närhet till vägar, säger han.

Extra: Ballongerna landade i gruvområdet

Och han var inte ensam om den tanken. Fyra av dem fem ballonger som lyfte från Ripats landade på gruvområdet.

– Målet var att landa säkert i första hand. Men allt har gått bra och alla är säkra och glada, sade Elisabeth Landby, när äventyret började mojna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om