När en ung man var nära att drunkna i Sandviken på torsdagen, letade Cajsa Kopanen som befann sig på stranden febrilt efter en livboj eller livbåt. Utan att hitta vare sig det ena eller andra. I stället larmade hon förutom SOS några vänner som hon visste var ute i båt och mannen räddades till livet av dem.
Ingen räddningsutrustning
Hon och flera med henne som befann sig på stranden efter räddningsaktionen var kritiska till att räddningsutrustning inte finns till hands på det som av folket betraktas som ortens badplats.
Annika Keisu Lampinen, enhetschef för kommunens gatu- och parkavdelning, förklarar detta med att Sandviken är ett naturområde och inte en badplats.
– Det är det som är svårighetsgraden med naturbadplatser. Man badar ju var man känner för att man vill bada och där spelar ju ens egen bedömningsförmåga in. Man badar under eget ansvar helt enkelt, säger hon och fortsätter:
– Om Sandviken skulle klassas som badplats gäller helt andra restriktioner. Det skulle vara svårt för kommunen att hålla den bemannad och att stänga av stranden nattetid vore omöjligt. Folk vill bada när det är varmt och skönt. Och är stranden inte bemannad ligger det nära till hands att livbojar och livbåtar stjäls.
Avskräckande
Annika Keisu Lampinens förhoppning är att en sådan händelse som den på torsdagen avskräcker folk från att försöka sig på våghalsiga uppdrag.
– Jag hoppas den leder till att folk tänker till och blir försiktigare. Det var tur att det slutade lyckligt.
Populärt område
Hennes förvaltning har fått i uppdrag av service- och tekniknämnden att rusta upp i området.
– Det är ett vackert område där många vill vistas. Vi har röjt hela området från småsly, satt upp nya bänkar och papperskorgar, samt höjt frekvensen på städning till varannan dag.