"Avveckla Malmberget"
Nu strömmar synpunkter på översiktsplanen in till miljö- och byggkontoret. Malmberget bör avvecklas. Bygg i Nunisvaara och Koskullskulle, skriver Bengt Anderman.Alf Afferlund anser att översiktsplanen måste sändas till SGU för remiss. Detta på grund av förhöjda halter av radioaktiva ämnen inom planområdet.
Malmberget bör avvecklas och bebyggelse bör ske vid Nunisvaara och Koskullskulle anser Bengt Anderman.FOTO: Marie Ridderström
Foto: Marie Ridderström
Anderman anser att planförfattarnas tolkning av miljödomstolens deldom och länsstyrelsens yttrande är felaktig. Han skriver: "Nog borde kommunen ha skaffat sig tillräckligt många sakkunniga tjänstemän med geofysisk, miljömässig och förhandlingskompetens för att självständigt kunna bedöma Malmbergets framtida utveckling. Miljödomstolens uppdrag är inte att vara remissinstans för den fördjupade översiktsplanen. Domstolens uppdrag, skriver han, är att bedöma tillståndsgivningen för LKAB.
Kartläggning av deformationer
Miljöproblemen är för stora för att Malmberget ska kunna bestå, anser Anderman.. Han anser att kommunen måste ta reda på gruvstoftets sammansättning och miljöpåverkan. En kartläggning av markdeformationer och prognoser för denna, bör göras. Borrningar och geofysiska undersökningar i sprickzonen i Östra Malmberget bör genomföras på fler platser i Malmberget.
I bostäder bör radonhalterna analyseras, detta på grund av sprickbildningar och hålrum i berg, samt sprickbildningar i husgrunder och källare.
Det enda alternativet enligt Anderman är att avveckla Malmberget och satsa på bebyggelse vid Nunisvaara och Koskullskulle.
Giftiga ämnen
Koskullskulle kan bli en förtätat bostadsort om inte de höga toriumhalterna som finns i berggrunden i nedre Koskullskulle, vid älven, sätter hinder i vägen. Planen bör därför skickas till SGU på remiss.
Alf Afferlund skriver att utsläppen till luft av giftiga ämnen är omfattande från Vitåfors. Mätning av luftkoncentrationer i omgivande bebyggelse under en längre tid är nödvändiga, enligt Afferlund.
Ingen rening planerad
"För kvävedioxiderna är det inte planerat någon rening utan de befaras öka. Översiktsplanen ska definitivt sändas till SGU för remiss. Främst för att planen berör områden som är upptagna som riksintresse för mineralutvinning. Även för att det förekommer områden med förhöjda halter av radioaktiva ämnen inom planområdet".
Han bifogar en miljörapport från kemikalieinspektionen som uppger att stoftutsläppen vid LKAB uppgick till 900 ton år 2007. I utsläppen finns ämnena kvävedioxid och fluorväte, som betecknas som mycket giftiga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!