I mitten av maj slog LKAB:s brev till kommunen ner som en bomb, där man klargjorde att om man inte godtog gruvbolagets krav och inte kunde komma framåt skulle gruvan börja stanna av redan nästa år. Efter månader av medling och arbete med ett nytt avtal nådde Gällivare kommun och LKAB en överenskommelse i slutet av augusti. När det under fredagen presenterades av båda parternas ledning var det nöjda miner.
– Det här är en öppning, och det är oerhört viktigt att vi kommer vidare, säger Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling (V).
Enligt det nya avtalet ersätts Gällivare kommun med 2,1 miljarder för alla ytor och fastigheter. Men de blir också själva ansvariga att bygga upp verksamhetslokalerna igen.
– Det är bra för både kommunen och för oss. Nu får de friare händer att kunna bygga så som de själva vill ha det, och vi får möjlighet att ägna oss åt samhällsomvandlingen, och ersättningen av bostäder, säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingen, LKAB.
Under de tre år som pågått vid förhandlingsbordet har det funnits olika förslag och i våras var förslaget bland annat att LKAB skulle bygga upp gymnasieskola, äldreboende och förskola.
Ni stod väldigt olika i ersättning i våras, hur har man mött varandra?
– Det är en helt annan konstruktion, därför kan vi inte jämföra de här 2,1 miljarderna med de summorna vi lade fram då. Det är svårt att säga att det blir si och så många kronors skillnad jämfört med i våras. Det vi kan säga är att vi nu i stället ersätter alla lokaler till nyproduktionspris.
Även Jeanette Wäppling tycker att lösningen är bra, och man är nöjda med att få varenda kvadratmeter av kommunens ytor i Malmberget ersatta till nypris.
– Förhandling är ju alltid en kompromiss. Men vi är nöjda för vi har fått ersättning för alla våra 63 000 kvadratmeter. Det omfattar alla lokaler som vi äger eller hyr, säger hon.
Två delar har dock fått stå utanför det avtal som man nu skakat hand över. Ishallen, som var en av orsakerna till att konflikten uppstod, där LKAB inte ville ersätta kommunen utan istället köpte ishallen av föreningen MAIF. Även merkostnader, såsom fastighetsinköp och annat som kan tillkomma, är en del som man inte enats om.
– Vi har olika syn på de delarna, och därför har vi kopplat in en opartisk medlare som ska titta på avtalet. Så länge medlaren är inne i det vill jag inte kommentera så mycket om det, säger Jeanette Wäppling.
Hur är klimatet mellan er nu?
– Vi har diskuterat det där, och bestämt att nu tittar vi framåt. Vi kan inte gräva ner oss i det som varit.
Även Stefan Hämäläinen ser fram emot att blicka vidare. Nu fortsätts avtalsarbetet med bilagor, där man ska komma överens om detaljer och fastighetsöverlåtelser. Tanken är att den biten ska vara löst tidigt nästa år.
– Nu är det jättebra mellan oss, och vi får stort gehör. Vi har varit ner i källaren och vänt, nu är vi på väg upp och det känns bra.