Avloppsfråga kan få rättsligt efterspel

Foto:

GÄLLIVARE2011-02-05 06:00

En "miljöskandal" vid Fjällnäs slott kan få ett rättsligt efterspel. Nu krävs Gällivare kommun på ersättning för att slottet aldrig varit anslutet till det kommunala va-nätet.
Fjällnäs slott har haft primitiva avloppsledningar, vilket lett till översvämningar och lukt av fekalier under en lång period. Nu krävs Gällivare kommun på ersättning för att slottet aldrig varit anslutet till det kommunala va-nätet trots att kommunen hävdat det.

Slottsfrun Karin Niva, säger att prob-lemen är åtgärdade sedan i sommar och hänvisar till Leonardo Mordini, den italienska slottsägaren.

- Ja, vi har haft stora problem med att avloppsvatten kom in i slottet. Problemet är reparerat, men vi fick själva betala det, säger Leonardo Mordini.

Avloppsvatten i marken
Slottets juridiska ombud, Vincent juridik, har i en aktuell skrivelse till Gällivare kommun, begärt ersättning för bolagets utlägg. "Gällivare kommun har avvisat bolagets yrkande om fel i fastighet, på den grunden att fastigheten varit ansluten till kommunens va-nät. Bolaget framhåller att fastigheten inte varit ansluten till kommunens va-nät. Avloppsvatten har runnit ut direkt i marken, vilket under lång tid orsakat lukt av fekalier. Så pass besvärande att grannar gjort flera anmälningar till kommunen. Bolaget har förlorat intäkter på grund av olägenheter och dålig lukt. I slottet bedrivs hotell och restaurang.

"Aldrig haft kommunalt avlopp"
Rörfirman som reparerade avloppsrören intygar med fotografier att de efter grävningsarbete kunnat konstatera att slottet inte hade någon anslutning. Kommunens ledning för avlopp har varit proppat och kommunens ledning hade avslutats 12-15 meter utanför byggnaden. Rörfirmans ansvarige chef konstaterar att gällande ritningar som utvisande anslutning till kommunalt avlopp inte stämmer med verkligheten. "Det kan på goda grunder antas att byggnaden aldrig varit utrustad med ledning för kommunalt avlopp."

"Inte hälsosamt"
Fjällnäs slott i Gällivare byggdes 1889 av överste Carl Otto Bergman. Den gamla tidens avlopp var primitiva och slutade ofta i ett enkelt enskilt avlopp nedgrävt i marken. Att rena avloppsvatten är nödvändigt, då avloppsvatten är fulla av bakterier som kan sprida sjukdomar.

Miljö- och byggnämndens ordförande Ulf Normark (S), säger att detta låter allvarligt med tanke på miljöföroreningar och Vassaraälven.

- Som lekman låter det inte hälsosamt, säger Normark.

Miljö- och byggchef Sture Sundquist säger att man inte har forskat i historiken, utan agerat som i ett miljöärende.

- Det var ett miljöärende för ett år sedan, grannarna klagade på lukten, det är mycket möjligt att de haft ett gammalt enskilt avlopp. De har fått föreläggande och det sanerades med en slambil som sög upp i slänten, säger han.

Har ni undersökt om miljön/grundvattnet påverkats?
- Vi kontrollerar älven konstant, med jämna mellanrum, säger Sundquist.

Stoppade ni restaurangverksamheten?
- Jag tror inte den var i gång då. Vi ställde hårda krav, jag ska kolla upp det här på måndag, säger han.

Flera ägare
Kommunchefen Lennart Johansson känner inte till ärendet, men säger att slottet varit i kommunal ägo endast under en kort tid, då Riksbyggen överlät ägandet till kommunen som sålde det vidare till nuvarande ägare. Slottet har haft flera ägare under åren, i perioder har det stått tomt och en tid var det daghem i slottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!