Avgifter för sophämtning chockhöjs

Sophämtningsavgifterna för invånarna i Gällivare kommer att chockhöjas.I vissa fall med så mycket som dryga 85 procent för 2010.

Höjda sopavgifter föreslås i Gällivare kommun. Värst drabbas fritidshusägare med en mer än 85 procentig höjning, men även villaägare och hyresgäster får höjda avgifter.

Höjda sopavgifter föreslås i Gällivare kommun. Värst drabbas fritidshusägare med en mer än 85 procentig höjning, men även villaägare och hyresgäster får höjda avgifter.

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2009-12-05 06:00
Renhållningstaxan i Gällivare har legat still och varit oförändrad sedan 2006. Men nu aviserar kommunen att en förändring av den är på gång. Och i vissa fall kommer det att bli en höjning av sophämtningsavgiften på dryga 85 procent, enligt det underlag som SOT-nämnden har tagit fram.
Förslag
De som råkar ut för den kraftigaste höjningen, enligt nämnden är de som äger fritidshus. Idag har dessa en avgift för tömningen av soporna på 560 kronor per år. Men enligt det förslag som nu ligger kommer den att höjas till 1 038 kronor och det gör en höjning på dryga 85 procent.
Även villaboende och hyresgäster drabbas av höjningen av renhållningstaxan, om än inte lika kraftiga.
För ett villaboende stannar höjningen på dryga 12 procent. Idag tas det ut en årlig avgift på 2 179 kronor medan tanken för 2010 är att avgiften för dem höjs till 2 444 kronor.
Det är delvis nya miljökrav som ligger bakom de tänkta kraftiga höjningarna med större krav på sortering av avfallet.
Tanken var också att höjningen av renhållningstaxan skulle komma upp, som en av punkterna på kommunalfullmäktige nu på måndag, men ärendet har plockats ut.
Inget avtal
- Det beror på att vårat avtal med Kiruna värmeverk om förbränning ännu inte är klart, säger Margareta Pohjanen, (S) vice ordförande i SOT-nämnden.
Utan något avtal med värmeverket kan kommunfullmäktige inte heller fastställa någon renhållningstaxa. Och ärendet är nu framflyttat i första hand till det första fullmäktige under 2010, som hålls i februari.
Och det kan komma att innebära att det blir ändringar i renhållningstaxorna fram till dess, enligt Margareta Pohjanen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om