Avfolkning kan kräva ny skola

När Malmberget avvecklas och utflyttningen accelererar, då behövs en ny småskola i Gällivare. Tänkbar plats är Andra Sidan eller Repisvaara.- Men först måste vi ha klara besked. Var ska folk flytta och när ska det ske, säger verksamhetscontroller Magnus Svensson.

Repisvaara är ett område som anses intressant att bygga nya bostäder på.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Marie Ridderström</_Bildtext Fotobyline>

Repisvaara är ett område som anses intressant att bygga nya bostäder på.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Marie Ridderström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-11-24 06:00
Många pusselbitar måste falla på plats innan det nya Gällivare tar form. Skolan är en grundbult
i samhällsplaneringen och verksamhetscontroller Magnus Svensson, säger att det kan bli nödvändigt att bygga en ny småskola i Gällivare.
- När omflyttningen i Malmberget fortsätter blir det en förtätning av Gällivare tätort. Om man bygger på Repisvaara och Andra Sidan behövs en skola för de mindre barnen. Vi har regler för skolskjuts, sexåringar ska inte ha mer än högst två kilometer gångväg, de som går i klass 1-3 ska inte ha mer än tre kilometer, säger han.
Repisvaara och Andra Sidan
Repisvaara och Andra Sidan är de planer som är mest realistiska vad gäller bostadsbyggandet. Mellan Fjällnäs och Repisvaara är det 1,5 km. En småskola kan placeras på Repisvaara eller vid Fjällnäs bostadsområde.
- För att göra en vettig planering för barnomsorg och skola måste vi ha klara besked. Var ska folk flytta och när ska de ske? Innan vi kan planera måste politiska beslut fattas.
Gällivare kommun har fem högstadieskolor, men hur fyller man fem skolor när antalet klasser snart är sju eller åtta. Det är en fråga som politikerna kommer att få grunna på.
- Om fem år handlar det om i genomsnitt 160 elever per årskurs i högstadiet. Jag tycker inte att man kan fem skolor. Tre skolor är mer realistiskt, säger Svensson.
Större skola
Med den nya skollagen och krav på legitimation för lärare som är betygssättande i olika ämnen, är det en fördel om man har en större skola, menar Svensson.
- Lärarlegitimation krävs för betygssättning från år 2012. En anpassning till skollagen måste ske. Vi har en bra behörighet med en bit över 90 procent, men de kan bli omflyttningar av lärare och vi vill undvika att lärarna ska bli kringflackande mellan olika skolor.
Fler förskoleplatser
Fler nyheter inom skola och barnomsorg. Två nya förskoleavdelningar ska öppnas i Gällivare. Tallbackaskolan byggs ut, utbyggnaden är troligen färdig år 2012. Dagisköerna har stort tryck och därför öppnas en akut avdelning på Humlan, till våren. Inte alls idealiskt för små barn som måste byta förskola en gång till i höst.
Ur och skur-förskolan Dundret får tio nya platser. Köerna till förskola i Gällivare är långa, medan det är överskott på platser i Malmberget och Koskullskulle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om