Avfall dumpat nära populär badplats

En ny miljöskandal har uppdagats i Gällivare. Den här gången vid badplatsen Abborrtjärn strax utanför centralorten.Det var en besökare i tisdags som upptäckte att någon hade dumpat miljöfarligt avfall vid tjärnen.

Inte mer än tio meter från vattnet i Abborrtjärn har någon eller några dumpat miljöfarligt avfall i veckan. Det skulle få förödande konsekvenser om oljan rann ut i vattnet. FOTO: John Filipsson

Inte mer än tio meter från vattnet i Abborrtjärn har någon eller några dumpat miljöfarligt avfall i veckan. Det skulle få förödande konsekvenser om oljan rann ut i vattnet. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2008-10-09 06:00
En ny miljöskandal är under uppsegling i Gällivare. Någon eller några personer har dumpat miljöfarligt avfall vid den populära badplatsen Abborrtjärn, mellan Gällivare och Koskullskulle. Det rör sig bland annat om oljedunkar, begagnade oljefilter och uttjänta bildelar.
- Tyvärr är sådant här allt för vanligt hos oss, säger Kjell Sundvall, miljö och byggchef hos Gällivare kommun.
Enligt honom eskalerar också sådana här olagliga dumpningar när höstmörkret faller. Och i skydd av det kan dumpningarna göras mer eller mindre obemärkt.
Populär badtjärn
Sommartid är Abborrtjärn ett populärt badställe och brukar locka till sig 100-tals soldyrkare när vädret tillåter. Men även andra tider under året utnyttjas tjärnen som rekreationsområde med strövområden på promenadavstånd.
Även under vinterhalvåret nyttjas tjärnen. Bland annat arrenderar gruvbolaget LKAB den och företagets fritidsförening arrangerar pimpeltävlingar i Abbortjärn.
Det material med bland annat oljespill som nu har dumpats i området ligger inte mer än drygt tiotalet meter från själva vattnet. Och skulle få förödande konsekvenser om oljan rann ner i tjärnen.
- Vi måste genast ta tag i det här problemet, säger Kjell Sundvall. Det skulle vara förödande för miljön om det blev oljespill som rann ut i Abborrtjärn.
Små utsikter
Enligt honom polisanmäls alla sådana här olagliga dumpningar. Men han är också medveten om att det är väldigt svårt att finna någon skyldig.
- Vi har små utsikter att kunna komma på någon. I så fall ska det vara att någon grips på bar gärning när de håller på med olaga dumpning av miljöavfall.
Det paradoxsala i sammanhanget är att Abborrtjärn inte ligger mer än cirka 500 meter ifrån kommunens avfallsstation Kavaheden, som bland annat tar hand om miljöfarligt avfall.
- Egentligen ser jag det som mer eller mindre ofattbart att sådant här inträffar, säger Kjell Sundvall. Detta med all den hantering av avfall som vi erbjuder kommuninvånarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om