Även 84-åring måste ansöka om befrielse

Bertil Öderyd, 84, har aldrig haft sophämtning från sin fastighet i Granhult, som står öde sedan 20 år.Ändå måste han ansöka om befrielse och betala 1 436 kronor för detta.- Kommunen drygar ut kassan genom att suga pengar från redan fattiga pensionärer, säger sonen Lars Öderyd.

Bertil Öderyd, 84, får betala för att bli befriad från en sophämtningsavgift han aldrig haft. Det upprör både honom och sonen Lars, som tycker kommunen suger pengar av redan utsatta för att stärka kommunkassan.FOTO: Maria Ödalen

Bertil Öderyd, 84, får betala för att bli befriad från en sophämtningsavgift han aldrig haft. Det upprör både honom och sonen Lars, som tycker kommunen suger pengar av redan utsatta för att stärka kommunkassan.FOTO: Maria Ödalen

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE2011-05-03 06:00

I en artikel den 30 april skrev NSD om 84-åriga Clara Persson i Malmberget som pålagts kommunens avgift på
1 436 kronor för att slippa betala sophämtning från stugan i Sakajärvi, som hon inte vistats i på 25 år.

Det finns fler i samma situation.

Bertil Öderyd, 84, är svårt sjuk i als. Han sitter i rullstol, kan inte prata och är i stort behov av hjälp. Den fastighet han äger i Granhult har han inte varit till på över 20 år och aldrig någonsin anlitat kommunen för att hämta sopor ifrån.

Bakvänt förfarande
Ändå anmodades han att ansöka om befrielse från sophämtning för fastigheten om han inte vistas där.

- Hur kan man söka befrielse från något man aldrig haft, säger sonen Lars Öderyd som tycker kommunens förfarande är bakvänt.

- Den som vill ha en tjänst ansöker väl om den och betalar för den inte tvärtom. Det är ju inte så att du ansöker om befrielse från exempelvis tv-licens eller telefon, utan hör av dig till Telia eller Radiotjänst när du vill ha det.

Öderyd framhåller att det ju är äldre människor som äger de flesta av de ödehus som finns i Gällivare kommun.

- Avgiften är ett klumpigt sätt att dra in pengar till kommunkassan. Utsatta människor blir bestulna på tillgångar de inte har. De får betala extra för arbete som vi redan betalar för via skattsedeln, säger han om det miljöförvaltningen kallar handläggningsavgift.

Drygt ett år sedan
Avgiften infördes för drygt ett år sedan då renhållningsordningen för kommunen reviderades.

- Före det tog vi inte betalt för befrielsen av sophämtning, men lagstiftningen ger nu möjlighet till det och nivån får kommunen bestämma själv. Kommunen är inte skyldig att ta betalt för det här men det hjälper ju upp ekonomin, säger Håkan Gustavsson, handläggare vid miljöförvaltningen.

På bekostnad av många äldre med låg pension?
- Ja, de får ju en liten kostnad. Men avgiften och storleken på den är politikerbeslut.

Ulf Normark (S), ordförande i miljö- och byggnämnden, anser inte att avgiften är hög.

- Den är ju faktiskt låg nu efter att den subventionerats från 1 436 till 752 kronor 2011, beräknat på en timmes handläggningstid. Oftast tar handläggningen mycket längre än så.

Och sett till de många äldre som äger de flesta av de öde fastigheterna?
- Pengarna måste tas någonstans ifrån. Annars skulle det kosta skattebetalarna i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om