– Lösningen måste vara att få in personer på golvet men då hänvisas det till att det är svårt att rekrytera. Men genom att anställa fler chefer så löser vi ju inte det ursprungliga problemet, säger hon.
Enligt Gun Isaxon har modellen redan prövats av regionen och där har man valt att istället göra tvärtom och minska antalet chefer.
– Det känns som att det finns en kultur där det inte går att rekrytera till de lägre tjänsterna då anställs det chefer istället, säger hon.
Istället anser Gun Isaxon att lösningen sitter i den lågstatusstämpel som undersköterskerollen fått redan vid ädelreformen som genomfördes på 90-talet. Reformen innebar att omsorgsuppdraget för det som kom att bli kallat för särskilda boenden och tidigare varit landstingets uppdrag flyttades över till kommunerna. En reform som Gun Isaxon menar lade grunden till lågstatusstämpel på undersköterskeyrket.
– Vi måste satsa på högre löner, ge de mer möjligheter för personalen att kunna bestämma över sin arbetstid samtidigt öka den geriatriska kompetensen i verksamheten och likt Moderaterna föreslagit satsa på att anställa sjuksköterskor på varje boende, säger hon.
Enligt Gun Isaxon har personalen i dag möjlighet att kunna kontrollera sin arbetstid via schemaläggningssystemet som kommunen använder sig av men att de inte beslutar om sin arbetstid.