Arrangörerna utlovar en repris

I går var det sista dagen varmluftsballongerna är uppe i luften ovan Gällivare.Men arrangörerna tror på en årligen återkommande fortsättning.

"En otrolig och härlig upplevelse", säger Arostomten.

"En otrolig och härlig upplevelse", säger Arostomten.

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2011-02-18 06:00

I drygt en vecka har 15 varmluftsballonger, från nästan lika många länder svävat över Gällivare. Men i går var det sista dagen för att ägna sig åt att flyga ballong, men arrangörerna Visit Gellivare tror och hoppas på en fortsättning.

- Absolut, säger Anna Johansson, från arrangörsstaben. Vi har planerat att ha ballonguppstigningar här i Gällivare, åtminstone de tre närmast kommande åren.

Trycket på att flyga luftballong har varit stort, trots att ballongerna de första dagarna landade lite okontrollerat ute på E 10:an och mitt inne i centrala samhället. Fram till i går hade 150 personer betalt 1 800 kronor var för att få segla omkring under ett par timmar ovan Gällivare.

Upplevelse
En av de mera långväga som kommit till Gällivare enbart för en ballonguppstigning var Arostomten, Lars-Erik Lundin, 73 år, från Västerås.

Men det tog tid innan han fick stiga till väders. Han kom till Gällivare redan i mitten av förra veckan, men först i måndags blev det en ballongfärd för honom.

- Men det gjorde inte så mycket, säger Lars-Erik Lundin. Det var i alla fall en smått otrolig upplevelse för mig att få sväva omkring fritt däruppe i det blå.

En av orsakerna till att det blev så lång väntan för honom var att ballongerna stod på backen i två dagar och att det var många i kö före honom.

Dåliga väderförhållanden
Ballongpiloterna drabbades av dåliga väderförhållanden under fredag och lördag i förra veckan.

- Det var lite olyckligt, säger Per Helmerson, med mer än 30 års erfarenhet av ballonguppstigningar. Men i fredags blåste det uppemot 16 knop och vi drar en gräns för uppstigningar vid 8 till 10 knop och i lördags snöade det och var igenmulet.

Men i söndags kunde ballongerna stiga till väders igen trots att det var långt under 20 grader.

- Det var ett perfekt flygväder då och de här sista dagarna, säger Helmerson. Och jag ser gärna att vi kommer tillbaka till Gällivare flera gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om