Arostomten väntar troget

Det är ännu osäkert om det blir några ballonguppstigningar i Gällivare under lördagen.I fredags ställdes de in på grund av att de blåste för mycket och idag lördag vräker snön ner.

Foto:

GÄLLIVARE2011-02-12 12:18

Drygt 100 personer står i kö i Gällivare för att få uppleva hur det är att flyga luftballong. Men ballongpiloterna har vädret emot sig, i fredags blåste det uppemot 16 knop.

- Det är alldeles för mycket för att stiga till väders i luftballong, sade Per Helmerson, med 30 års erfarenhet som ballongpilot. Istället brukar vi sätta en gräns vid 8 till 10 knops vindar.

Och var det vindarna som satte stopp för ballongfärder i fredags så var det ett ymnigt snöfall i lördags.

Trogen väntan

Bland de väntande ballongpassagerarna finns Arostomten, eller Lars-Erik Lundin, 73 år, från västra Aros, eller som det idag heter Västerås. Han står som första reserv bland de 100 om att få stiga till väders i luftballong.

- Just nu ser det inget vidare ut med all den här snön som vräker ner över oss, säger han. Men jag väntar troget, blir det inte idag så kanske det blir i morgon istället, eller dan därpå.

Han har rest upp till Gällivare bara för att få möjligheten att få stiga till väders i luftballong. Och meningen var att han skulle åka hem på måndag igen, men nu tycker han det ser osäkert ut.

- Men det är inte värre än att jag får skjuta på hemresan för jag kan ju inte komma hem utan att ha fått flyga ballong, säger Arostomten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om