Arbetsplatsen saknar toalett – anställda bajsar utomhus

Inget lunchrum och inga toaletter. Personal som jobbar vid vindkraftsparken i Lehtirova tvingas äta sin lunch i bilen och uträtta sina behov utomhus. Nu har Anders Larsson, skyddsombud och tekniker på företaget Vestas Northern Europe, anmält företaget till Arbetsmiljöverket.

Lehtirova Vindpark saknar toaletter samt lokaler för matrum och möjligheter att tvätta av sig. Detta gör att servicetekniker som jobbar i området tvingas uträtta sina behov utomhus och äta sin mat i servicebilarna. Nu har skyddsombudet Anders Larsson skrivit en begäran till Arbetsmiljöverket om föreläggande eller förbud.

Lehtirova Vindpark saknar toaletter samt lokaler för matrum och möjligheter att tvätta av sig. Detta gör att servicetekniker som jobbar i området tvingas uträtta sina behov utomhus och äta sin mat i servicebilarna. Nu har skyddsombudet Anders Larsson skrivit en begäran till Arbetsmiljöverket om föreläggande eller förbud.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Gällivare2023-04-23 19:02

– Man ska inte behöva skotta sig fram i 120 centimeter djup snö för att kunna uträtta sina behov, säger Anders Larsson.

Lehtirova Vindpark stod klar 2018. Arbetet utfördes av företaget Vestas, vars anställda tekniker idag dagligen utför service vid anläggningen. Anders Larsson säger att han och hans kollegor under flera år har påtalat problemet med att det vara sig finns lunchrum, toaletter eller möjlighet att tvätta sig på området.

– Jag har tagit upp detta många gånger. Min närmaste chef är jättebra och han har fört det vidare uppåt i företaget, men inte fått gehör. Det här handlar bara om en ovilja att lägga ut pengar på sånt här. 

Anders Larsson har försökt att nå fram till chefer högre upp i företaget. I ett mejlsvar från en av cheferna på huvudkontoret fick han svaret: "Hej Anders, har fått toknej på denna från ledningen.". 

undefined
Anders Larsson, tekniker, skyddsombud Vestas Northern Europe, Gällivare. Lehtirova Vindpark.

Det här har ju tydligen pågått i flera år? Har du upplevt något liknande tidigare?

– Innan jag började här jobbade jag 34 år i gruvan och var skyddsombud i 20 år där. Där hade vi aldrig sådana här problem. Och som lokalt skyddsombud här har jag ju träffat andra skyddsombud från vindkraftsparker över hela Sverige. Ingen annan har haft just de här problemen. 

Hur ser en dag på anläggningen ut för er som jobbar där?

– Vi kan ju vara många team ute samtidigt. Och det är inte bara från vårt företag, det är andra också. Vissa dagar kan det vara 30-40 personer där samtidigt. Och ju mer snö vi har, desto närmare vindturbinerna tvingas folk uträtta sina behov. Och på våren när det tinar så har vi skit och toalettpapper på planen framför turbinerna. Det är som ett jävla minfält och fullt med flugor naturligtvis.

Är det någon som tar hand om det?

– Det regnar ju bort till slut. Men som jag har sagt till mina chefer – det är en sanitär jävla olägenhet. Jag fyller snart 60 år och har jobbat i över 40 år och jag frågade mina chefer om de kräver att en 60-årings ska behöva ta en spade och pulsa ut i snön för att skita. Det finns inga ursäkter för det där. 

Anders Larsson och hans kollegor menar att det företaget utsätter sina anställda för risker genom att vägra dem toaletter, lokal där de kan sitta och äta och någonstans att tvätta sig.

– Det är klart att det finns risker om du först ska ut i snön och göra dina behov och inte ha någonstans där du kan tvätta av dig ordentligt för att därefter sätta dig i bilen och äta din lunch. Och i servicebilarna har vi dessutom massor med verktyg, kemikalier och oljor. 

– Till och med i gruvan hade vi ju toaletter överallt. Det var inga problem. Nu får vi själva ta med vatten i bilarna, men det räcker ju inte. Vi behöver fasta ställen där vi kan tvätta av oss ordenligt. 

– Dessutom har vi ju kvinnliga kollegor. Det är inte så jäkla kul för dem precis.

Vad är det som du vill att företaget ska göra?

– Parken är ju stor, över en mil lång, så vi behöver flera kurar. I kurarna ska det finnas bord och stolar till alla. Och toalett och tvagningsmöjligheter.

Finns det några andra möjligheter att gå på toaletten än just i vindkraftsparken?

– Vårt lager i Gällivare. Men vi har minst en timmes bilfärd dit. Två timmar när föret är dåligt.

Norr Media har sökt företaget för en kommentar om skyddsombudets anmälan. 

Så säger lagen

Arbetsmiljöverkets föreskrifter 2020:1 

71 § Om arbetet medför risk för smitta, eller utförs med starkt luktande ämnen, allergena ämnen eller andra hälsofarliga ämnen, ska det alltid finnas tillgång till dusch. Duschen ska ligga i ett särskilt tvättrum i anslutning till omklädningsrummen.

75 § Det ska finnas tillräckligt många toaletter och tvättställ. De ska normalt ligga i närheten av platsen där arbete utförs, pausutrymmen, omklädningsrum samt duschutrymmen och tvättutrymmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!