Arbetsgrupp gjorde förstudie om samhällsflytten
Det finns en stark önskan bland människor i Gällivare kommun att bli mer delaktiga i den samhällsflytt som pågår. Det säger City moves arbetsgrupp. - Här finns natur, ljus, enkelhet, spontanitet, öppenhet och en vilja att flytta med gruvan, säger industridesigner Sara Tunheden.
Foto:
i mars-april 2009. Gruppen har, under en intensiv augustivecka, samlat in information i Gällivare kommun, genom möten och intervjuer. Frågeställningarna är följande: Är det möjligt att flytta ett samhälle? Hur kan det göras på bästa sätt? Hur kan människor involveras
i processen och vad har design med saken att göra?
Tacksamhet över malmen
Människorna i Gällivare kommun är öppna och vill dela med sig av sin bild av kommunen. De flesta är villiga att anpassa sig efter gruvans behov och man är tacksam över malmen, men känner inte samma tacksamhet mot LKAB.
Problemet, säger den grupp som utfört förstudien, är att många inte känner sig delaktiga i den samhällsomvandling som sker i kommunen. Människor upplever att beslut fattas över deras huvuden.
- Bilden av dagsläget är att det finns frysta positioner, mer delaktighet önskas och med det följer ansvar, säger Sara Tunheden.
Olika attityder
Människorna i samhället har olika attityder. Här finns den svikna Malmbergsbon som bor på Elevhemsområdet, där flytten är
i gång. Här finns den accepterande, den som bott i Malmberget
i hela sitt liv och säger sig veta förutsättningarna. Här finns den kvarlämnade, som uttrycker besvikelse över att huset är osäljbart och inte ens kan ge så mycket pengar att det räcker till en bostadsrätt i Gällivare. Här finns idésprutan, som tror att Gropen kan bli ett gigantiskt växthus eller Gällivare en ekostad. Här finns realisten som saknar den gamla solidaritetskänslan. Kulturbevararen som månar om de gamla trähusen. Visionären och företagaren som ser möjligheter inom turism och handel. Till sist finns den likgiltige som säger: "Jag har ingen åsikt, det tjafsas för mycket, jag bryr mig faktiskt inte, det blir nog bra."
Idébok på bibliotek
Inför vårens konferens kommer människor i kommunen att ha möjlighet att rita och beskriva sina egna idéer i de idéböcker som ligger utplacerade på olika platser i samhället, bland annat i biblioteken. Arbetet syftar till att finna de företeelser som är avgörande för attraktionskraften i Gällivare kommun och att underlätta den process som pågår i samhället.
Vid konferensen kommer designer, stadsplanerare och beteendevetare från hela världen att arbeta med idéer om hur man flyttar ett samhälle. Initiativtagare är stiftelsen Svensk industridesign. Finansiärer är LKAB, Näringsdepartementet, länsstyrelsen, Gällivare kommun, Världsbanken och Svid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!