Ännu en isskulptur av Falck

Det blev en isskulptur av Albert Falck även i vinter. Den 20:e på lika många år.Men kanske är det den sista, efter alla åren.

På julaftonen stod den klar Albert Falcks senaste skapelse, en isigloo hemma på tomten i Gällivare.FOTO: John Filipsson

På julaftonen stod den klar Albert Falcks senaste skapelse, en isigloo hemma på tomten i Gällivare.FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2011-01-03 06:00

Albert Falcks isskulpturer hemma på gården i Gällivare är en välkänd utsmyckning inför varje jul för både ortsbor och hemvändare.

Inför julen 1990 gjorde han sin första och sedan dess har han konstruerat modeller av berömda byggnader jorden runt. Som till exempel Eiffeltornet i Paris, Globen i Stockholm och många andra världsberömda byggnadsexemplar.

Slitjobb
Vinterns skulptur som stod klar inför julafton är en isigloo och därmed en hyllning till inuiterna och deras byggkonst.

- Jag tyckte att det var en lämplig byggnad att avsluta de här 20 åren med, säger Albert Falck som inte tror att det blir några fler de kommande åren.

Men det har han sagt i flera år nu och lika fullt har det stått en isskulptur på gården kommande vinter.

Att han tvivlar på att det blir fler beror på att arbetet börjat bli ett slitjobb och det börjar ta på krafterna för en som fyller 82 i år.

- Det värsta är att såga upp isblocken och sedan transportera hem dem. Själva konstruktionsarbetet sedan det är bara roligt att hålla på med.

400 isblock
När han byggde modellen av Globen hemma på gården 2003. Då gick det åt ungefär 400 isblock som tillsammans vägde cirka tolv ton.

Årets modell av en isigloo är betydligt mindre och inte heller lika besvärlig att bygga upp.

- Modellen av Globen var väldigt komplicerad att bygga och tog också mycket tid innan den stod klar, säger Falck.

Vinterns igloo anser han ha varit betydligt enklare att konstruera, samtidigt som den är mindre och därför krävt betydligt färre isblock.

- Totalt tror jag det har gått åt cirka 60 stycken för att färdigställa igloon, säger Albert Falck. Och just nu känns det som om den här skulle vara den absolut sista efter de här 20 åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om