Annorlunda satsning på sjuksköterskorna

Ett traineeprogram med handledare och mentorer. Det är ett sätt att försöka lösa sjuksköterskebristen.

REKRYTERING. Anna-Karin Lindmark, verksamhetschef, tror att prgrammet visar att man satsar på sjuksköterskorna.

REKRYTERING. Anna-Karin Lindmark, verksamhetschef, tror att prgrammet visar att man satsar på sjuksköterskorna.

Foto: Åsa Junkka

GÄLLIVARE2014-06-27 07:27

Det är på avdelning medicin, rehab och kirurgi/ortopedi som försöket satts igång. Nyanställda sjuksköterskor får erbjudandet om att ingå i programmet och intresset bland de nya är stort.

­­– Vi ger dem en chans att fördjupa sig i sitt yrke och på sikt få dem att stanna kvar, säger Anna-Karin Lindmark, verksamhetschef.

I stället för att bara arbeta på en av de sjuksköterskeintensiva avdelningarna på medicin eller rehab så roterar deltagarna. Sex månader på fyra olika avdelningar. Tre av dem finns i Anna-Karin Lindmarks verksamhet och den sista placeringen får de välja mellan akut, psykiatri och primärvård.

Varje placering inleds med två veckors introduktion och det finns en handledare. Dessutom har de nyanställda möjligheten att ha en mentor som har lång erfarenhet av yrket.

Tanken är att detta ska vara en del i arbetet med att motverka sjuksköterskebristen. På Anna-Karin Lindmarks verksamhetsområde står man med tre nattjänster som man tillfälligt löst men som skulle behöva fyllas permanent. Men det finns inga sjuksköterskor. Sommarens bemanning är delvis löst med bemanningsanställda och att de ordinaire flyttar på sina semesterar. Det är dyra lösningar.

– Vi har konkurrens som andra kommuner men dessutom har vi gruvorna. Vi vill genom traineeprogrammet visa att vi satsar på våra sjuksköterskor, säger hon.

Linda Sundvall har varit en del av traineeprogrammet i sex månader och Carolina Vestman har precis börjat. Båda är positivt inställda till satsningen.

– Det känns som en bra möjlighet att få erfarenheter. Börjar man på en avdelning verkar det vara lätt att fastna där, säger Carolina Vestman.

Linda Sundvall ska efter sommaren byta avdelning.

– Det känns lite pirrigt men spännande. Nu har man ju kommit in i rutinerna där man är och fått lära känna personalen. Men det här gör att jag får utvecklas, säger hon.

Hon tror att programmet ger en bredare, men mer ytlig kunskap till skillnad mot för om man varit hela tiden på en och samma avdelning.

– Men jag kan ju välja en inriktning sedan.

Programmet pågår i två år och sjuksköterskorna har i grunden en vanlig anställning på en avdelning.

Att det kan påverka det fortsatta arbetslivet hoppas de nyblivna sjuksköterskorna.

– Har jag provat arbeta på en sorts avdelning så hoppas jag att det kan göra att det är lättare att få jobb där sen, säger Carolina Vestman.

– Det känns spännande, men man får nog summera efter två år hur det blev, säger Linda Sundvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om