En brandvarnare som tjöt i en lägenhet på Lasarettsgatan drog till sig Andreas Johanssons uppmärksamhet på torsdagen. När han närmade sig dörren kände han röklukt och började genast ringa på. När lägenhetsinnehavaren återvände från ett ärende fick Johansson tag på nyckeln.
– Jag fick krypa för att komma in eftersom röken låg så lågt, och såg sen att det brann i kastrullen, säger Andreas Johansson, som tog ut kastrullen på balkongen.
Brandmannen Markus Tjikkom från räddningstjänsten i Gällivare berömmer ingripandet.
– Man tar ut det farliga ur lägenheten och stoppar processen. Så där gjorde han helt rätt. Men man ska inte utsätta sig själv för fara. Att krypa in under rök är absolut inget vi rekommenderar, säger han.
Hade branden nått fläkten kunde den ha spridit sig genom ventilationskanalerna. Men byggnadens brandceller är utformade för att hindra eld från att sprida sig mellan lägenheterna.
– Vi har brandskyddsceller som ska stå emot brand i 30 minuter per enhet, säger Markus Tjikkom och fortsätter:
– Lägenheten är 30 minuter, trapphuset är 30 minuter, och tillsammans ger det 60 minuter innan branden riskerar spridas till nästa lägenhet. Dörren är den svaga länken.
Markus Tjikkom betonar vikten av att aldrig lämna spisen på när man går hemifrån och rekommenderar att installera en timer på spisen för den som lätt glömmer. Han påpekar också att man ska ha brandvarnare.
– Brandvarnare är helt avgörande för att kunna upptäcka en brand i tid, säger han och tillägger att en brandsläckare och brandfilt också kan vara bra att ha.