Amerikan tog priset i Gällivare

Gällivarepubliken fick en sista chans för säsongen i lördags när Midnight Sun Meets medlemmar visade upp sina fordon.

Det står fortfarande en doft av läder och ädelträ i familjen Heinos Austin A 70. På bilden Anki Heino. FOTO: John Filipsson

Det står fortfarande en doft av läder och ädelträ i familjen Heinos Austin A 70. På bilden Anki Heino. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2010-08-30 06:00
Stora amerikanska dollargrin slutar aldrig att fascinera både ägare och åskådare. I lördags var det sista chansen att beundra dem
i Gällivare innan de ställs in i garagen för vintern.
- De flesta ställer nog in sina bilar under vintern även om kanske en och annan använder dem året runt, sade Kjell "Firro" Hansson, Midnight Sun Meets ordförande.
Det var andra gången i år som klubben visade upp sina medlemmars veteranfordon i Gällivare.
- Orsaken är väl att det är lite roligt att visa upp sina senaste tillskott samtidigt som det händer något skoj i samhället, säger Hansson.
Osäkert antal
Varken Midnight Sun Meet eller någon annan har egentligen någon koll på hur många veteranfordon det egentligen finns i Gällivare kommun.
Intresset för USA-bilar växer dock hela tiden och vagnparken uppgraderas ständigt.
Under lördagens träff visades ett 50-tal veteranfordon, inte bara stora amerikanare.
Ett visst uppseende väckte Anki och Eero Heino när de rullade in i sin Austin A 70 från 1950, en bil som det fortfarande står en doft av engelsk läder och ädelträ omkring.
Publikfavorit
- Vi köpte in den så sent som i somras från södra delarna av landet och det var i stort sett att bara att sätta sig bakom ratten och köra den, sade Anki Heino.
Många beundrade den och blev nostalgiska. Men när publiken fick säga sitt och rösta fram sin favorit föll de flesta rösterna trots allt på en USA-bil.
Benny Renbergs Ford Thunderbird från 1956 vann publikens gunst. Han tyckte därmed att han fick igen en del av all möda han lagt ner på renoveringen.
- Det har tagit åratal att få den i det här skicket och det är jättekul att publiken gillade resultatet, sade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om